kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Kuinka käy Mosambikille

Järisyttävä uutinen itäisestä Afrikasta. Mosambikin aluevesiltä on löytynyt mittaamattoman suuret maakaasuvarannot.

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=258118&contentlan=1&culture=fi-FI

Mosambik on Suomen yksi kehitysapukohteista. Onko tulevaisuudessa lupa odottaa, että roolit vaihtuvat?

Mitä seurauksia äkillisellä vaurastumisella on kehitysmaalle, jonka bruttokansantuote per asukan on noin 1000 dollarin luokkaa?

Mosambikin historiaan mahtuu lukuisia sotia, joista viimeisin päättyi 1992. Aiheuttaako tuleva varallisuuden uusjako ristiriitoja Mosambikin monipuoluejärjestelmälle, joka perustuu eri etnisiin kulttuureihin, joita maassa on noin pari sataa? Tuleville pääomavirroille varmasti riittää jakajia. Ovatko vallankahvassa olijat kuitenkaan valmiita kehittämään maata tasapuolisesti? 

Vaikka maa on näennäisesti demokratia, demokratiaa nakertaa suuren maan jakautuminen alueellis-etnisiin provinsseihin. Mikäli vaurautta ei jaeta tasapuolisesti, on suuri vaara sille, että Mosambik suistuu sisäiseen kaaokseen, jossa eri ryhmittymät taistelevat vallasta.

Meillä on myös aitiopaikka katsoa, miten länsimaat, eritoten Yhdysvallat, sekaantuvat tulevaisuudessa Mosambikin sisäpolitiikkaan.

Kiina on jo saanut jalansijaa maassa toteuttamalla järkevää kehitysapupolitiikka. Kiinalaiset eivät ole jakaneet almuja, vaan sitouttaneet mosambikilaisia yhteistyöhön tekemällä Mosambikiin sijoituksia. Yhdysvallat tuskin katsovat hyvällä, mikäli kaasu ja mineraalivarat päätyvät kiinalaisten kontrolliin.

Näin ollen voisi kuvitella, että maan noin 20% kokoinen  ja suhteellisen rauhallinen islaminuskoinen vähemmistö aloittaa piakkoin levottomuudet, joita masinoidaan puhtaasti kaupallisista syistä eripuran aikaansaamiseksi.

Tämän jälkeen länsimaiset korporaatiot tarjoavat apuaan rauhan palauttamiseksi maahan. Hintana tästä on kaasu- ja mineraalivarojen päätyminen Yhdysvaltain ja EU:n kontrolliin ja muutaman mosambikilaispoliitikon silmittömään rikastumiseen.

Ja Suomi jatkaa kehitysavun maksamista...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset