kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Karua asiaa turvapaikanhakijoista viranomaisten kertomana

Turvapaikanhakijoista ei ole paikkaamaan orastavaa työvoimapulaa ainakaan hi-tech aloilla.

http://areena.yle.fi/1-3062170

Ammattiosaamista vain osalla, korkeakoulututkinto vain osalla edes jotenkin koulutetuista. Osa ei osaa edes lukea eikä kirjoittaa.

30 000 tulijasta löytyy vain kourallinen lääkärin koulutuksen, jolla ei tee mitään täällä Suomessa, saaneita.

Taksikuskeja, partureita ja kadunlakaisijoita sen sijaan olisi nyt tyrkyllä YLE:npalttisesti.    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomeen maahantulleista suuri valtaosa on lähtöisin Irakista, Afganistanista ja Somaliasta. Näissä maissa kuolutus on ollut perinteisesti vain harvojen etuoikeus ja etupäässä tarjolla vain miespuolisille. Tämän lisäksi nämä maat ovat tuskin edes pystyneet tarjoamaan koulutusmahdollisuuksia viimeisten 25 vuoden aikana maita runnovien sotien ja levottomuuskien takia, saati sitten että tämäkin koulutuksen taso olisi riittävää edes perustasollaan Suomessa ja muualla EU:n alueella.

Syyriasta lähteneiden koulutustaso ja ammatillinen osaaminen oli YK:n Kreikassa tehdyn haastattelututkimuksen mukaan kohtuullisen hyvällä tasolla, akateemistenkin osuuden ollen n. 25 % luokkaa, mutta nämä taisivat jäädä matkan varrelle Saksaan.

Tämä ohjelmassa esiin tullut kielitaitokysymys ei juurikaan suuria lupaile.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Erityisavustaja Sakari Puisto Työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo A-Studiossa (kohdassa 19:10 ->) 25 000 työikäisestä turvapaikanhakijasta (joista n. 4 000 on naisia):

"Ei sitä ammatillista koulutusta löydy niin kovin paljon löydy, kuin aikaisemmin julkisuudessa ajateltiin".

- Kuka ajatteli? Valtamedian propagandakoneisto?

Korkeasti koulutettuja on "selvästi alle 10 prosentin".

- Miksi tuota lukua ei vieläkään kerrota meille suoraan, vaikka asiaa on varta vasten selvitetty? Alle kymmenen prosentin tarkoittanee suomen kielen mukaan haarukkaa 9 - 0,1 %.

Lääkäreitä haastateltu sanoo tulijoista olevan "kymmeniä", mikä ei vielä kerro yhtään mitään näiden edellytyksistä saada laillistus ja lääkärinoikeudet Suomessa.

"Ehkä joka viides" ei ole luku- ja kirjoitustaitoinen omalla äidinkielelläänkään. Englantia tulijoista osaa "noin joka kymmenes -- tai ehkä allekin". Missä päin Suomea niitä työpaikkoja onkaan tarjolla ummikko-arabiankielisille lukutaidottomille?

Haastateltu sanoo, että ministeriössä on oltu jalat maassa, mutta "yleisöllä" on ollut ylioptimistisia käsityksiä; "kyllä tästä vaikea polku tulee olemaan".

Kukahan oikein syöttää yleisölle höttöä korkeasti koulutetuista moniosaajista, elleivät sitten median kukkahattuiset valehtelijatoimittajat?

Aiemmin Lähi-Idästä ja Afrikasta tulleista on 10 vuoden Suomessa oleskelun jälkeen työllistynyt n. 40 %, joten kotouttamisessa työsarkaa piisaa.

Suomeksi sanottuna, nytpä tuli veronmaksajien kivirekeen kerralla aikamoinen lisäkuorma.

Reijo Jokela

"Lääkäreitä haastateltu sanoo tulijoista olevan "kymmeniä", mikä ei vielä kerro yhtään mitään näiden edellytyksistä saada laillistus ja lääkärinoikeudet Suomessa".
Todella uskottavaa, että lääkäri maksisi salakuljettajille, jotta pääsisi kiikkerällä kumiveneellä seilailemann meriä ja sen jälkeen notkumaan johonki vokkiin odottelemaan tuleeko loppuelämän kela-gold, kun kaverilla olisi mahdollisuus työllistyä esim. YK-alaisiin järjestöihin lääkäriksi.
Kaiken kukkuraksi oikean lääkärin lienee suhteellisen helppoa tulla Suomeen työperäisesti ihan bisnes-luokassa lentäen.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

"Missä päin Suomea niitä työpaikkoja onkaan tarjolla ummikko-arabiankielisille lukutaidottomille?"
Joka puolella, ei tosin heille vaan loputtomalle opettajien, kouluttajien ja kotouttajien armeijalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset