kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Hallituksen esitys eduskunnalle poliisilain 2 luvun 6§ muuttamisesta

Hallituksella on valtava into pyrkiä säätämään perustuslain vastaisia säädöksiä. Nyt on vuorossa perustuslailla suojattu kotirauha ja hallituksen pyrkimys kotirauhan murtamiseen pelkän olettaman perusteella.

Poliisilain 2 luku, Yleiset toimivaltuudet 6 §. Sisäänpääsy ja etsintä vaara- ja vahinkotilanteissa.

Pykälän 1 momenttia esitetään muutettavaksi niin, että momenttiin lisättäisiin uusi 4 kohta koskien sitä, että poliisimiehellä on oikeus päästä kotirauhan tai julkisrauhan suojaamaan tilaan tai muuhun paikkaan, johon ei ole yleistä pääsyä, taikka kulkuneuvoon ja suorittaa siellä tarvittaessa etsintä, jos on perusteltua syytä olettaa, että ampuma-asetta, aseen osaa, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia käytetään väärin taikka niitä koskevan luvan peruuttaminen on pantu vireille.

Olennainen, kansalaisten perusoikeuksia koskeva, perustuslaissa säädetty kotirauhan piirin suoja olisi em. muutosesityksen mukaan oikeutettua murtaa poliisin toimesta ”jos on perusteltua syytä olettaa”. Kyseessä olisi siis perustuslain oikeuksien loukkaamisen mahdollisuus perustuen oletukseen, verrattuna esimerkiksi pakkokeinolaissa säädettyyn menettelyyn koskien kotietsinnän edellytyksiä, jolloin kyseessä tulee aina olla rikosepäily.

lähde: nra.fi

Pelottavaa esityksessä on se, miten ampuma-asetta, sen osia tai patruunoita voi käyttää väärin rikkomatta muuta lainsäädäntöä, mutta antaen silti poliisille perustellun syyn suorittaa kotietsinnän?

Haulikkoakaan ei siten kannattaisi enää puhdistaa keittiön pöydällä ikkunan vieressä, koska naapurisi saattaa kurkistella ikkunastasi sisälle ja syyllistyä väärään ilmiantoon ilmoittaessaan aseen väärin käyttämisestä.

Säädös kattaisi ilmeisesti myös ampuma-aseen "hypistelyn" ja tuttaville esittelyn tai naulan hakkaamisen seinään revolverin perällä.

Kotirauha on kuitenkin kotirauha, eikä sen murtamista pidä helpottaa millään keinotekoisilla syillä.

Pakkokeinolain pykälien nojalla tehty kotietsintä kestää päivänvalon paremmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Petteri Hiienkoski

Erittäin huolestuttavaa kehitystä!

Ihminen on luonnostaan itsekäs ja taipuvainen käyttämään valtuuksiaan väärin. Tällaiseen mielivaltaa ei pitäisi antaa poliisille valtuuksia ilman ulkopuolista valvontaa. USA:ssa taidetaan sentään edellyttää tuomioistuimen lupaa.

Miten media ja kansalaiset saataisiin heräämään tähän?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset