kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Käsipystyä tippikulttuurille

YLE uutiset tänään:

https://yle.fi/uutiset/3-9746450

Juomarahakulttuuri on rantautumassa myös Suomeen.

Vastustan kaikenlaista tipin antamista, koska se ei tue hinnoittelun läpinäkyvyyttä ja kannustaa samalla veronkiertoon.

Kuluttajan tulee tietää, mitä palvelu maksaa ilman ylimääräistä "veronkantoa." Palvelun tulee kuulua asiakkaan maksamaan listahintaan, eikä palvelua tarjoavalla henkilökunnalla tule olla asiaan nokan koputtamista.

Jos joku haluaa kylvää rahojaan vapaaehtoisesti, mikäs siinä. Lainsäädännöllä on kuitenkin varmistettava, etteivät  yritykset voi oma-aloitteisesti vaatia tai pyytää juomarahoja palvelun vastineeksi. Sama tulisi säätää koskemaan ns. narikkamaksuja, joita joissain paikoissa on maksettava, oli narikkaan jätettävää tai ei.

Kaljun hyypiön palkkarahat tulee tienata anniskelupaikan myynnillä, eikä asiakkaiden pakkorahastuksella. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Lainsäädännöllä on kuitenkin varmistettava, etteivät yritykset voi oma-aloitteisesti vaatia tai pyytää juomarahoja palvelun vastineeksi."

Lainsäädännöllä voidaan tietysti varmistaa mitä tahansa, mutta kuten blogiotsikossasikin mainitaan kyse on "kulttuurista" eikä laki sellaiseen pure.

Eiköhän tässä ole kyse yleisemmästäkin amerikkalaisen elämäntavan levittäytymisestä eri alueilla ympäri läntistä maailmaa. Suomi pienenä maana ja kulttuurina on useinkin eturivissä omaksumassa tällaisia perusteeltaan vieraita elämäntapoja. Japanissa ja Kiinassa näin ei ole asian laita.

USA:ssa on vaikeaa toimia kaupungin arjessa, kun koko ajan pitää olla dollarin seteleitä taskussa kaikenmaailman oven avaajille ja aamiaistarjoilijoille. Eikä koskaan ole varma antaako liikaa vain liian vähän. Viiden tähden hotellissa Manhattanilla oli kolmantena päivänä hotellihuoneeni siivoamatta, kun iltapäivällä sinne palasin. Ymmärsin mistä oli kyse. Jätin seuraavana aamuna kymmenen taalaa pöydälle ja johan oli siivottu. Rahakin tietysti kelvannut.

Ravintoloiden hinnat oven menuussa tarkasteltuna näyttävät huomattavan edullisilta suomalaisiin vastaaviin verrattuna, mutta kun ravintolasta poistuu, huomaa maksaneensa vähintään yhtä paljon. Laskussa on ensin ilmoitettu hinta, sitten erikseen tax, cover charge ja tip. Viimeinen tyhjällä viivalla. Yleinen ohjeistus kuuluu, että pitää kirjoittaa siihen summa, joka vastaa 10% - 20% hinnasta laskun loppusumman suuruudesta riippuen. Ei suomalainen ole tottunut moiseen prosenttilaskuun eikä edes tiedä tarkoittaako se siitä perushinnasta vai veron ja kattausmaksun lisäämisen jälkeisestä hinnasta.

Selvitin Helmsley Palacen uniformuisten ovimiesten työsopimusasiaa erään asioista perillä olevan henkilön kanssa ja kävi ilmi, että he joutuvat maksamaan 100.000 dollaria saadakseen kolmen vuoden sopimuksen ovella seisomisesta. Palkkaa ei tietysti makseta heille lainkaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tossa tulikin lueteltua paljon syitä, miksi en toivo käytännön rantautuvan Suomeen.

Tosin, työskentelin nuoruudessa tarjoilijana maassa jossa toimeentulo perustui tippeihin ja pidin sitä aika motivoivana.Tuli aina hyvä fiilis kun pöytään tuli seurue tai joku tilasi jotain baaritiskiltä koska tiesi, että illan tulot kasvoivat juuri. Työntekijä toimii ikäänkuin provikkapalkalla.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kyse on kulttuurista" eikä laki sellaiseen pure.

Laki puree myös kulttuuriin, jos laki on laadittu oikein, eikä siihen ole jätetty porsaan tai poliitikon mentäviä reikiä.

"Selvitin Helmsley Palacen uniformuisten ovimiesten työsopimusasiaa erään asioista perillä olevan henkilön kanssa ja kävi ilmi, että he joutuvat maksamaan 100.000 dollaria saadakseen kolmen vuoden sopimuksen ovella seisomisesta. Palkkaa ei tietysti makseta heille lainkaan."

Kynnysraha oli ainakin aikoinaan yleinen myös US satamissa toimivilla ahtaajilla.

Finnair on ottanut samanlaisen kynnysrahan käyttöön täällä Suomessa. Tosin finski maksaa kolmen tonnin peruspalkan uusille lentäjilleen, ettei ihan tipeillä tai harrastukseksi tarvitse lennellä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eräs kokenut matkailija lausui välittömästi vastaukseksi "Yhdysvalloissa", kun olin kysynyt maata tai aluetta, jossa ravintolapalvelu toimii parhaiten. Tippikulttuuri sen kuulemma tekee! Hetken miettimisen jälkeen hän tosin antoi tunnustusta myös alppimaille, joissa ymmärtääkseni palvellaan laadukkaasti ilman jatkuvaa tippisummilla nokittamistakin.

Niko Sillanpää

No jaa... Itseäni ainakin ärsyttää, kun joku käy 15min välein kyselemässä "is everything alright?". Tippikulttuuri itsessään on raivostuttava edellä mainituista syistä (eli ei tiedä lähtötilanteessa, mitä tuote/palvelu todellisuudessa maksaa ja tarve pitää mukanaan koko ajan tukku pieninumeroista käteistä). Koko tippi-olettama on perverssi eli lähtökohtaisesti olet ostaessasi jotain palvelua ostamassa *askaa palvelua ja sitten maksatkin lisää siitä, että tuote olikin hyvä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Minulta puuttuvat omakohtaiset Amerikka-kokemukset, mutta jatkuva jees-vastailu - vieläpä ruoka suussa - voisi todellakin käydä työstä.

Ponta Delgadan kaupungissa Azoreilla, jossa kaikki on pienikokoista, koin toistakymmentä vuotta sitten nautinnollisen ravintolaelämyksen. Siihen ei asiallisen palvelun ja jännittävän miekkakala-aterian lisäksi tarvittu kuin yrityksen vanhanisännän ajoittainen ilmestyminen takahuoneesta luomaan lakaiseva katse salin laidasta toiseen. Ravintoloitsija itse se siinä pistäytyi tarkastamassa, että asiakaskunnalla on kaikki hyvin! Erittäin tyylikäs tapa huolehtia talon palvelutasosta; näkyvästi, mutta asiaa korostamatta. Olen varma, että jo pelkällä otsanrypistyksellä olisin saanut tarjoilijan luokseni.

Marko Parkkola

Eihän tippi liity palvelun hintaan. Hinta on aina mitä on ja tippi maksetaan sen päälle, jos maksetaan. Jos haluaa tietää palvelun tipillisen hinnan, se taas on hinta plus 10% lisää. Ei ole hankala päässälaskutehtävä.

Sitä paitsi nytkin saa jättää tippiä halutessaan. Esimerkiksi pubeissa näkee monesti tippikassoja baaritiskin päällä "henkilökunnan virkistysrahastoon".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos luit ensimmäisen kommenttini, niin ymmärrät, että varsinaisessa tippikulttuurissa se ei todellakaan ole noin yksinkertaista. Se vaatii paljon kouliintumista.

Muuan suomalainen oli jenkkiravintolassa liittänyt laskun maksuun vain sen minimin 10% ja tarjoilija oli ilmaissut epätyytyväisyytensä siihen, koska paikka oli hiukan tasokkaampi sellainen. Asiakas oli ottanut tipin pois ja sanonut, että jos ei kelpaa, niin ei sitten. Koko henkilökunta tarjoilijoineen ja hovimestareineen oli muodostanut hänelle ja hänen seurueelleen häpeäkujan ennen ulkoovea, jossa he molemmin puolin haukkuivat asiakkaan huutaen "SHAME ON YOU".

Niin ikään usein on vaikea tietää harjaantumatta, että missä kaikessa tippiä oletetaan. Esimerkiksi New Yorkin parturi olettaa ilman muuta, että heität pari taalaa tippia tukan leikkuun hinnan päälle j.n.e. Muuten menetät itse kasvosi epäsosiaalisena omituisena otuksena.

Niko Sillanpää

#8: Tai vaikka hieroja. Ostat ensin hieronnan, joka itsessään on pelkkä palvelu, ja sitten maksat sen 15-20% tippiä, ööö, palvelusta.

Tai taksi. Tai baarimikko. Tai bellboy. Tai concierge. Tai jne. Vaatii helkkaristi kokemusta tietää, mikä on sopiva tippi näille missäkin tilanteessa. Ja huomioitavaksi tulee tosiaan vielä paikan hintataso, jossain loistohotellissa yhden taalan tippi muualla kuin per drinkki baaritiskillä tipattaessa katsotaan lähinnä loukkaavaksi.

Marko Parkkola

Menivätkö uudestaan kyseiseen ravintolaan? Lompakolla äänestäminen on vaihtoehto, joka kuuluu oleellisesti tippikulttuuriin. Ravintoaln työntekijät eivät ehkä ollet sisäistäneet tätä puolta asiasta.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Hetkinen... ainakin tarjoilijan laitteesta tulostamissa taksi- ja ravintolakuiteissa on oma paikka mahdolliselle tipille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niinhän blogisti totesi:

"Juomarahakulttuuri on rantautumassa myös Suomeen."

Mutta onneksi meillä on vielä mahdollisuus välttää sen insitutionalisoituminen jenkkityyliseksi välttämättömyydeksi.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

"Kuluttajan tulee tietää, mitä palvelu maksaa ilman ylimääräistä "veronkantoa.""

Allekirjoitan mm. tuon alustajan ajatuksen. Tuo tippikulttuuri on kyllä monitahoinen juttu. Suomen hinnoilla ei totisesti ole syytä "tipitellä". Maksoin juuri 12 cl:n lasillisesta tavallista valkoviiniä 7,80 euroa Hesan keskustassa. Jostain syystä ei tullut tipin antaminen mieleen.

Jos taas Bangkokissa "katuravintolassa" maksan ateriasta 1,5 euroa ja tiedän, että köyhä tyttö on kantanut annoksia aamukuudesta iltakuuteen, mielelläni pistän pienen rahan suoraan käteen.

Toi on kyllä kulttuuri kysymys. Jos koet, että hintataso on asiallinen suhteessa palkkatasoon, kuten monissa tippikulttuurin maissa, mm. Saksassa, on, ja olet sisäistänyt tipin antamisen, ei se niin paha ole. Samoin uskaltaisin väittää olevan USA:ssa: tipin antamisella on siellä pitkät perinteet. SE on vähän sama kuin ilmoitettuun hintaa lisätään vero, toisin kuin Suomessa. Kaikeen tottuu ja jos hinnat ovat liian kaliita, tipit luutavasti karisevat pois vähitellen, ainakin pienipalkkaisten piireissä..

Usein tippikulttuuri liittyy myös yhteisöllisyyteen. Kun käyt usein samassa baarissa ja sinut huomioidaan ja saat hyvää palvelua, huomioit tämän pienellä tipillä silloin tällöin kantatarjoilijallesi. Suomessahan tuollaista asiakkaan huomioimista ei juuri ilmene, joten jääkööt tipit sikseen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Juomarahakulttuuri on rantautumassa myös Suomeen."

Historiallisesti huomattavan koominen näkemys. Kaksisataa ja sata vuotta sitten juomarahakäytäntö oli yleismaailmallinen.

Pohjoismaat siitä ensimmäisenä luopuivat, syistä jotka blogisti selvin sanakääntein mainitsee. Aina välillä joku maailmalta rantautunut palveluyrittäjä haluaa lanseerata muinaiskäytännön uudelleen. Täkäläiseen kulttuuriin se ei kuulu.

Maksan kyllä tippiä Yhdysvalloissa, tuossa takapajulassa, kun tiedän sen olevan merkittävä osa työntekijän palkkaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Japanissa matkalaukun kantajat hotelleissa kategorisesti kieltäytyvät ottamasta vastaan tippejä, vaikka heille tarjottaisiin. Kiinan pienemmillä paikkakunnilla puolestaan on yleistä, että illallisporukan isäntä laskun saadessaan alkaa tinkiä siitä ravintolan kanssa ja on yleistä, että loppusummaa alennetaan kymmenisen prosenttia.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Eikös tässä juomaraha-asiassa ole kysymys siitä, että ravintola-annoksen hinta ei sisällä (kokonaisuudessaan) tarjoilijan palkkaa ja näin annoksen hinnan tulisi olla 10-15% alhaisempi? Suomen kaltaisessa maassahan näin ei kai voi olla? Rantautuuko juomarahakulttuurin myötä myös kahden hinnaston käytäntö tippaajille ja ei-tippaajille?

Matti Mustonen

Suomi on sosiaalipummien maa, jossa tipit kielletty. valtio jakaa rahaa -tosin ensin rosvottuaan niiltä joilla sitä on.
Tippi on hyvä kerrankin raha menee suoraan sille jolle sen haluaa. Tipin voi jättää antamatta jos pää tai lompakko ei kestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset