kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Jokainen poliisi olisi osannut toimia tilanteessa

Poliisitarkastaja Ari Alanen poliisihallituksesta kehuu vuolaasti poliisin toimintaa YLE:n verkkosivuilla.

Jokainen poliisi olisi osannut toimia tilanteessa

https://yle.fi/uutiset/3-9789032

Puukottajan pysäyttänyt poliisi ansaitsee eittämättä vuolaat kiitokset ja kenties jopa papukaijamerkin hyvästä työstä. Toiminta oli esimerkillistä ja ammattitaitoista. Ammattitaidosta kertoo jo se, ettei epäiltyä tekijää kannettu paikalta ruumispussissa, joka on yleistä ns. suuressa maailmassa poliisin ampumien laukausten jäljiltä.

Islamisteilta jäi uupumaan marttyyri, eikä heille jäänyt mitään järkevää syytä ryhtyä kostoiskuihin.

Mitaleja poliiseille ei Suomessa jaeta muutoin kuin määrävuosien täyttyessä. Sen sijaan poliisin ylimmän päällystön takin pielet ovat täynnään ansiomitalinauhoja. Mistähän hyvästä? Suorittajille niitä pitäisi jakaa, ei päättäjille.

En ole Alasen kanssa täysin samaa mieltä jokaisen poliisin toimintakyvystä tilanteen eskaloituessa ns. päälle.

Poliisien peruskoulutus on yhdenmukaista, mutta valmistumisen jälkeen henkilökohtainen jatkokoulutus voi vaihdella hyvinkin paljon. Voimankäyttökoulutusta annataan kaikille, mutta sen taso ja laatu vaihtelevat kouluttajien ja koulutettavien työtilanteen, työhän liittyvän ajankäytön ja henkilökohtaisen motivaation puitteissa.

Varsinkin rikospoliisin (tutkinta) osalta voimankäyttövälinesiin liittyvä koulutus saattaa olla laitos tai poliisiasemakohtaisesti suorastaan retuperällä. Rapiat satakunta pakollista laukausta virka-aseella vuodessa tasokokeineen ei vielä takaa sitä, että jokainen poliisi pystyisi samaan suoritukseen kuin Turun poliisi. Varsinkin kun pitää ampua ihmistä kohti. Se voi jollekulle olla jopa henkilökohtainen tragedia, joka voi viedä työkyvyn. 

"Mie en tiiä. Mie en oo ampunt ko vihollissii. (Rokan vastaus, kun Hauhia kysyy tältä, miltä tuntuu ampua ihmistä)" 

En hehkuttaisi julkisesti jokaisen poliisin kyvystä hoitaa tilanne kuin tilanne yhtä hyvin, koska sille ei ole realistisia perusteita. Voidaan toki sanoa, että jokaisen pitäisi pystyä, mutta silloin ollaan vielä kaukana tilanteesta, että jokainen oikeasti kykenee toimimaan kuten Trömsössa tai Turussa.

Poliisi ei ole robocop, vaan tavallinen ihminen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kokoomusjohtoinen Supo teki virhearvion. Vihje oli saatu, mutta mitään ei tehty. Se siitä poliisin kehumisesta.

Tietenkin Turun poliisi teki akuutissa tilanteessa voitavansa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En nyt viitsisi hirveästi moittia Supoakaan. Äijät tekee töitä tosissaan, joten heitä harmittaa todennäköisesti todella paljon, että eivät osanneet arvioida tällä kertaa oikein. Kiitosta tulee harvoin mutta haukut jokaisesta epäonnistumisesta. Ja vain epäonnistumiset näkyvät meille.

Lisäksi oli tietenkin mukavaa, että sai mainita kokoomuksenkin tässä yhteydessä.

Epäsuhta on melkoinen. Viranomaisille riittää vain 100/100 onnistuminen. Terroristeille riittää 1/100 ihan hyvin.

JK. Kososen kanssa samoilla linjoilla. Vaikka suomalainen poliisi keskimäärin on ihan hyvä, nyt kävi tuuri. Partio sattui olemaan kävelyetäisyydellä ja lisäksi osui kaveri, joka pystyi toimimaan ja osasi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kysymys on aina tehtävien priorisoimisesta. Tietenkin on turha syyttää yksittäistä virkamiestä, kun kyseessä näyttäisi olevan enemmänkin ns. systeemivika.

Kokoomus on tietenkin mainittava tässä yhteydessä, koska sisäministeriö on ollut pitkälti kokoomusjohtoinen. Sisäministeriön toimialaa on kehitetty pitkälti kokoomusjohtoisesti viimeisten 10 vuoden aikana. Räsänen oli toki siellä välillä ministerinä, mutta silloinkin siellä oli kokoomustaustainen Paatero poliisiylijohtajana.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> .....Suorittajille niitä pitäisi jakaa, ei päättäjille....

ooo

Oikein.

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Espanjassa poliisit ampuivat epäillyn. Ei kai poliisin oikeutta toimia pyövelinä olla Espanjassa hyväksytty? Espanja on EU-maa, siinä missä Suomikin. Pommivyö tuntuu vähän keksityltä selitykseltä.

https://yle.fi/uutiset/3-9789531

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset