kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Gallup, jonka toteutustapa menee yli ymmärryksen

Helsingin Sanomat kunnostautuu jälleen kerran tekemällä gallupin, joka propaganda-arvossaan pistää miettimään, miksi se on tehty ja mihin artikkelilla pyritään. Nyt ei mitattu suosituinta presidenttiä, vaan sitä, kuinka moni suomalainen haluaa lisää maahanmuuttajia.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005474369.html

Artikkelin lopuksi on normaalia gallup-lätinää.

-Tutkimusyritys Kantar TNS toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien tilauksesta.
-Tutkimusta varten haastateltu joukko edustaa Suomen 15–79-vuotiasta väestöä pois lukien ahvenanmaalaiset.
-Kantar TNS keräsi aineiston tietokoneavusteisilla puhelinhaastatteluilla. Haastatteluja tehtiin 1 005 ja aineisto kerättiin 16.–27.10.2017.
-Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Miten gallup-kyselyssä voi tulla virheitä, eli mistä syntyy tuo kolmen prosentin virhemarginaali? Voidaanko asiaa pohtia siten, että noin kolme prosenttia vastaa kysymyksiin väärin, eli vastoin kyselyn tilaajan tahtoa vai rukkaako gallupin toteuttaja vastauksia tilaajan mieleisiksi kolmen prosentin verran suuntaansa?

Artikkelissa ei tietystikään kerrota sitä, mitä tai miten oikeasti on kysytty. Ainoa muotoilu paljastuu kun artikkelissa kerrotaan, että HS-gallupissa ei kysytä maahanmuuttajan yhteiskunnallisen aseman vaikutuksista häneen kohdistuviin asenteisiin. Gallupissa kuitenkin kysytään, miten suomalaiset suhtautuvat ihmisiin, jotka muuttavat Suomeen tarkoituksenaan työskennellä täällä.

Kysyttiinkö gallupissa, halutaanko yleisesti vain maahanmuuttoa vai kysyttiinkö ihmisiltä kantaa laittomaan maahanmuuttoon eli ns. haittamaahanmuuttoon? Pyydettiinkö vastaajilta kannanottoa edes turvapaikanhakuprosessin kautta syntyvään maahanmuuttoon?

Sekin taisi jäädä kysymättä, mistä päin maailmaa muuttoa tänne halutaan.

Se lienee selviö ilman asenteellista galluppiakin, etteivät edes Suomi ensin ryhmittymän ihmiset vastusta maahanmuuttoa sinänsä, koska koko ryhmää ei ollut olemassakaan ennen vuotta 2015. Vain aniharva suomalainen vastustaa syntyperäisten eurooppalaisten muuttoa tänne tai työperäistä tai opiskelutaustaista muuttoa Aasiasta tai Yhdysvalloista. Afrikkalaisetkin ovat useimmiten tervetulleita, jos elättävät itse itsensä muuttonsa jälkeen.

Suomalaisten maahanmuuttovastaisuus on keskittynyt vastustamaan lähinnä ns.  elintasopakolaisuutta ja turvapaikkashoppailua.

HS Gallup kuitenkin antaa ymmärtää, että puolet suomalaisista hyväksyisi myös tämänkaltaisen maahanmuuton ja siitä kertyvät valtavat kustannukset.

Peräisin HS:n toimittajilta rehellisyyttä klikkiotsikoitten sijaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Helsingin Sanomat valitsi linjansa jo ensimmäisen somaliaallon aikoihin, kun se antoi potkut suositulle poliittiselle pilapiirtäjälleen.

Kesäkuussa 1991 Kari Suomalainen jätti paikkansa Helsingin Sanomissa, kun hänen somaliaiheinen piirroksensa jätettiin julkaisematta; piirroksessa poliisi Väkä sanoi kaverilleen Koukulle: »Minä vain kysyin onko heillä viisumia ja työlupaa - – ja sermin takana oli lauma katketakseen nauravia, kalliisiin muotivaatteisiin pukeutuneita, karrikoidun kärjistävästi kuvattuja mustia miehiä.

Risto Salonen

Kari oli mielummin yksin oikeassa kuin enemmistön kanssa väärässä.
Karihan oli yksinkertaisesti realisti.
Niitä Karin kirjoja voi lukea 50-luvulta lähtien ja todeta ajatonta viisautta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei ehkä kannata valittaa gallupista ja syytellä sitä vääristellyksi, jos ei ymmärrä, mitä virhemarginaali tarkoittaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Virhemarginaali olisi 0%, jos kaikki suomalaiset haastateltaisiin.
Tilastomatematiikan ihmeitä on, että pienellä satunnaisella näytteenotolla saadaan suhteellisen tarkkoja tuloksia.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tilasto on juuri kuten se luetaan. Tilastomatematiikassa negatiivinenkin saadaan muuttumaan positiiviseksi.

Hyvänä esimerkkinä vaikkapa se, että puhutaan poliisin määrärahojen lisäämisestä, vaikka leikataan vain hieman vähemmän.

Samalla lailla tilastot vääristyvät kun puhutaan maahanmuuttajien työllistymisestä. Tilastoon lasketaan tällöin kaikki maahan muuttaneet henkilöt, jolloin elintasopakolaistenkin suhteellinen "työllisyysaste" paranee.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #6

Ymmärrät näköjään tilastotieteestä yhtä vähän kuin sika helmistä. Pahoitteluni sioille.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Melko ymmärrettävä trendi. Seuraa yllättävän hyvin myös persujen nousua ja tuhoa, joten yhteiskunnallisen ilmapiirin muutos on näin tuplavarmistettu.

Tuo kolmen prosentin virhemarginaali syntyy otoksen koosta. Pienellä otoksella ei voida varmistaa tilastollista täysosumaa. Mistä kuvittelit virhemarginaalin muissa kyselyissä syntyvän?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

"Tuo kolmen prosentin virhemarginaali syntyy otoksen koosta."

...sillä oletuksella, että otos on normaalijakautunut. Mikä määrää, että jakautuma noudattaa Gauss:n käyrää? Ei tarvita kuin yksi gallupkyselijä, joka toimii "epäammattimaisesti" ja jakauma menee persiilleen. Virhemarginaali salatusti olettaa, että näytteenotto on virheetön. Kuka sellaiseen oikeasti uskoo?

Gallupit ovat täyttä pelleilyä.
Gallupintekijät pitää laittaa kilpailemaan toisiaan vastaan. Siten saadaan selville gallupintekijöiden virhemarginaalit....

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei se otos Gaussin käyrää tavoittele vaan pyrkii demorgafisesti mahdollisimman oikeaan lopputulokseen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4est%C3%B6tiede

Mitä pienempi otos tai oikeastaan mielipiteensä kertoneiden määrä, sitä suurempi on virhemarginaali. Siksi kysymysten pitää olla riittävän yksinkertaisia, ettei kenenkään haastattelijan tarvitse "epäammattimaisesti" johdatella vastaajia.

Sirpa Abdallah

Lienee jonkinlainen tarkoitushakuisuus, kun vasta nyt uutisoidaan kyselyn kuitenkin olleen jo lokakuussa.
"Kantar TNS keräsi aineiston tietokoneavusteisilla puhelinhaastatteluilla. Haastatteluja tehtiin 1 005 ja aineisto kerättiin 16.–27.10.2017."

Miten ksymyksen asettelut on asteltu haastattelussa? Tuota en havainnut HS:n kirjoituksesta. Kysymyksen asettelulla on valtavan suuri merkitys. Tuskinpa työhön tulevia maahanmuuttajia ollaan "eristämässä" yhdenkään puolueen kannattajien keskuudessa. Eikös vasemmistopuolueetkin ole esittämässä tarveharkinnan purkamista?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Oltiin naisystäväni kanssa eilen illalla Kontulan ostarilla, kun käytiin katsomassa hänen veljenpoikansa järjestämää konserttia. Siis juuri siinä persujen kuvailemassa Itä-Helsingin slummissa, jossa katuvalaistuksen voisi korvata palavien autojen loimotuksella.

Suomalaisen näköisiä, jotka saattoivat olla myös venäläisiä tai virolaisia, oli ehkä neljännes ostarin asiakkaista. Eniten tunkua näytti olevan vesipiippua asiakkailleen tarjoavassa ravintolassa. Sinne ei mahduttu syömään. Kymmenen korvilla silmiinpistävää oli, että suomalaiset olivat jo melko maistissa, mutta maahanmuuttajataustaiset eivät.

Mutta mennään siihen pointtiin. Yhdestäkään maahanmuuttajasta (tai sen näköisestä suomalaisesta) ei pystynyt päättelemään mistä maasta ovat tänne saapuneet tai missä alkuperäisessä tarkoituksessa. Ei edes siitä Nobinan bussikuskista, joka söi viereisessä pöydässä.

Kenelläkään ei voi olla mitään perustetta väittää kykenevänsä erottelemaan omista arjen kokemuksistaan maahanmuuttajan alkuperää tai motiivia, ellei erikseen sitä häneltä kysy. Kyse on yleensä vain suomalaisen omista ennakkoluuloista. Siksi kysely, jossa udellaan suhtautumista maahanmuuttajiin on lähinnä kysely suomalaisten ennakkoluulojen määrästä. Ne ovat vähentyneet samassa tahdissa persujen kannatuksen kanssa.

Turkkilaisen pizzerian pizza ja kanarulla olivat erinomaisia ja edullisia. Kukaan ei häirinnyt meidän oleskeluamme tuossa monikulttuurisessa sulatusuunissa. Ainoa selvästi häiritsevästi käyttäytynyt oli parikymppinen humalainen suomalaisnainen, joka kailotti julkisesti puhelimessa sydänsurujaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo Hesarin juttu oli kyllä suoranainen kouluesimerkki tahallisesta harhaanjohtamisesta joka alkoi gallupin kysymyksenasettelusta, päättyi jutun otsikointiin ja kattoi jokseenkin koko väliin jäävän osan. Eräs jutun kommentoija tiivisti arvionsa osuvasti lauseeseen ”Tämä asioiden sotkeminen ja vääristely alkaa nykyään olla aika sairaalla tasolla”

Koko kysymyksen asettelu oli älyllisesti epärehellinen, maahanmuuttajat kun eivät ole homogeenien ryhmä. Työperäistä maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoita ei eritelty, ei myöskään tarveharkintaista ja rajoituksetonta työperäistä maahanmuuttoa. Esimerkkihenkilöksi oli otettu intialainen ict-alan erityisosaaja, joka hyvin epätyypillinen mutta kylläkin tervetullut maahanmuuttaja. Kysymykset olivat väljiä ja johdattelevia. Esimerkiksi kysymyksen ”kaikki jotka haluavat Suomeen asumaan ja tekemään työtä” voi tarkoittaa työviisumin edellytykset täyttävää tai ketä tahansa, joka ilmoittaa haluavansa tehdä töitä. Vastaus kysymykseen riippuu siitä, miten vastaaja on kysymyksen ymmärtänyt, mutta jutun tekijä näyttää tulkinneen niin, että kaikki, jotka sanovat haluavansa tehdä töitä on toivotettu tervetulleiksi. Jutun asiantuntijaksi oli luonnollisesti valittu maahanmuuttoa kannattava vihreä tutkija.

Erittelyä voisi jatkaa, mutta kuva on varmasti muutenkin selvä. Lehdellä on agenda, jota se haluaa propagoida ja silloin tarkoitus pyhittää kaikki keinot.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Fake news, fake news!!

We make Finland great again!

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

On Hesarissa aina välillä ihan kunnon journalismia kun taas viime päivät ovat olleet silkkaa propagandaa, päivittäin monia juttuja joihin voisi tarttua. On se mielenkiintoista kun perinteinen keltainen lehti, Iltalehti, on paljon tasapuolisempi ja neutraalimpi kuin Hesari. Lööppi voi olla aiheesta ja näkökulmasta tahansa, agenda propaganda ei, se on vihervassari tuubaa josta tämä gallup 'uutinen' hyvä esimerkki.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sama kävi mielessä kuin blogistilla. Miten objektiivisia tällaiset gallupit ovat? Oma mielipiteeni on se, että sitä saa mitä ja miten haluaa kysyä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Jutussa haastateltu intialainen Biju Krishnan toi itse esille asian, että maahanmuuttoa on monenlaista.

"BIJU KRISHNANILLA on HS:lle kysymys.

”Oletteko ottaneet kyselyssänne huomioon, että varakkaat otetaan helpommin vastaan kuin tyhjätaskut?”

Data-arkkitehdin töitä tekevä Krishnan nimittäin uskoo hyvän yhteiskunnallisen asemansa vaikuttaneen siihen, että hänet on otettu Suomessa vastaan avosylin. Krishnan on asunut Salossa, Turussa ja Helsingissä ja solminut kaikissa kolmessa ystävyyssuhteita suomalaisten kanssa. "

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Suomalaisten maahanmuuttovastaisuus on keskittynyt vastustamaan lähinnä ns.  elintasopakolaisuutta ja turvapaikkashoppailua"

...eli haittamaahanmuuttoa, joka on tuonut meille valtavat kustannukset, kun samaan aikaan pitkän työuran tehneet, Suomeen veronsa maksaneet pieneläkeläiset elävät niukkuudessa ja yhä niukemmaksi elämä käy sosiaaliturvan leikkausten ja indeksijäädytysten takia.

Vain varakkaat pitävät maahanmuuttoa hyvänä, sillä turvapaikanhakijoista uskotaan saatavan halpatyövoimaa.

On vaikea uskoa gallup -kyselyn tuloksiin. Siksi olisikin tärkeää, että TNS:n kysymykset tuodaan julki ja valitut kyselyn kohderyhmät kerrotaan. Niillä on tulokselle suuri merkitys.

Käyttäjän TommiMkinen kuva
Tommi Mäkinen

Jutun kommenteissa:

kaduntallaaja
3.12. 3:06
"Ja kysely teetettiin Flow-festivaalin grillijonossa makean savun keskellä. "

:D

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tilastotietellä ja -matematiikalla ei ole näköjään mitään tekemistä maalaisjärjen kanssa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Nyt yrität pilata termin maalaisjärki samaan tapaan kuin persut pilasivat suomalaisuuden. Maalaisjärki perustuu elämänkokemukseen, eikä ennakkoluuloihin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Blogisti kertoo olevansa "Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja".

Siitä päättelin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #23

Hän varmaan tarkoittaa varjelevansa maalaisjärjen rippeitä oikealta tiedolta?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tilastotieteellä ja matematiikalla on erittäin paljon tekemistä maalaisjärjen kanssa. Sitä ei sen sijaan ole tilastotieteeksi ja matematiikaksi naamioiduilla väärennöksillä eli huu-haa tutkimuksilla jollaisesta tuossa Hesarin jutussa on kyse. Tilastotieteen ja matematiikan vahvuus on siinä, että nuo väärennökset voidaan nähdä otantamenetelmästä, kysymyksenasettelusta ja tulosten tulkinnasta silloin, kun nämä tiedot kerrotaan. Ja rotan voi haistaa silloin, kun noita tietoja ei kerrota.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

hyvä artikkeli. Myötähäpeä Hesarin puolesta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Maahanmuutto on monisyinen asia. Turvapaikkajärjestelmää hyväksi käyttävät ovat suurin tulijaryhmä (valtaosalla ei perustetta, kielteisen saaneet mutta silti jääneet ->paperiton).

Lappeenrantaan töihin tullut venäläisrouva kuuluu täysin eri ryhmään. Ryhmillä ei ole mitään yhteistä.

Niin siis olisi pitänyt kysyä: "Onko turvapaikkajärjestelmän kautta tapahtuva siirtolaisuus kannatettavaa" ja lisäkysymys: "sallisitko kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille oleskelulupaa. asumisoikeutta ja perheenyhdistämistä suomeen"

Mutta kysytään ja sotketaan kuten hesarissa niin saadaan kentis mitä halutaan, vaikka viesti siitä että lähes puolet suomalaisista kannattaa maahanmuuttoa.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Nämä gallupit pitäisi tarkemman tiedon vuoksi olla myös Kantarin sivuilla, mutta en niitä sieltä löytänyt, ei se ole ainakaan helppoa. Tämä lienee tarkoitus? Ihmettelen noita prosentteja koska se ei vastaa omia havainnointeja? -Kantar sanoo itsestään sivullaan näin: "Keskitymme asiakkaamme liiketoiminnan kasvuun. Osaamisemme perustuu vankkaan kokemukseen jas johtaviin markkinatutkimusratkaisuihin". Pelkkä globaalin rahantaonnan edistämistä edesauttava masiinako? Toimii myös näköjään vahvasti Eu:n talutusnuorassa Eu:n etuja edistäen. Korjatkaa jos olen väärässä?

http://www.tnsglobal.com/press-release/eu-awards-t...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Miksi niiden siellä pitäisi olla? Yksityinen firma tekee toimeksiannon mukaan hommia toiselle firmalle. Ihme vaatimuksia yritysten vapaudelle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tietojen pitäisi olla tarjolla siksi, että yleisö pystyisi arvioimaan, mikä on tuotteen laatu. Siis samasta syystä, kuin vaikkapa mehiupurkin kyljessä on tuoteseloste. Mäkiselle voi tietysti olla samantekevää, mitä puppua tarjotaan. Olen kyllä ollut havaitsevinani, että tuo yritysten vapauden puolustaminen ei kelpaa hänelle alkuunkaan perusteluksi silloin, kun tulokset eivät ole hänen mieleisiään.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

# 20: "Ei se otos Gaussin käyrää tavoittele vaan pyrkii demorgafisesti mahdollisimman oikeaan lopputulokseen."

Tämä tarkoittaa suomeksi sitä, että otosta manipuloidaan, että se noudattaisi jotenkin kansan jakautumaa. Käytännössä virhettä syntyy jo siitä, että vastaaminen edellyttää netti- tai ainakin puhelinyhteyttä ja siitä, että jokainen, johon saataisiinkin yhteys, ei halua vastata tai vastaa mitä mieleen juolahtaa.

Jos tämä kysely on tehty siten kuin Kantar yleensä tekee galluppinsa, niin kysely lähetetään sähköpostissa Kantarin "pooliin" ilmoittautuneille ja vastaaminen suljetaan, kun tarpeeksi vastauksia on saatu. Jokainen voi päätellä kuinka edustava otos näin saadaan.

Mika Sarivaara-Satta

Minä haluaisin tietää haluavatko suomalaiset lisää muslimeja Suomeen.
Cheltenhamin kyselyssä 55% vastaajista vastusti muslimien päästämistä Eurooppaan, mutta harmikseni Suomi ei ollut kyselyssä mukana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset