kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Miten syntyy valemediaa

Valemediaa syntyy, kun toimittaja laitetaan kirjoittamaan artikkelia aiheesta, josta hän ei ymmärrä mitään tai jos alkuperäisteksti sisältää teknistä sanastoa, jota toimittaja ei ymmärrä tai käännä oikein.

Hyvä käytännön esimerkki löytyy iltalehden tämän päivän ulkomaan uutisista.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201802032200717651_ul.shtml

Artikkeli sisältää niin valtavan määrän virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa, että asealan harrastajaa tai tuntijaa suorastaan naurattaa.

Muuta kuin toimittajan omaa sävellystä lienee tämä lause:

"Haigia ei epäillä osallisuudesta tekoon, vaan ainoastaan erikoispatruunoiden valmistamisesta ja myymisestä ilman asianmukaisia lupia."

En kommentoi artikkeliin liittyviä teknisiä virheitä, etten leimaudu hoplofobisessa yhteiskunnassamme terroristiksi.

Hauska yksityiskohta on se, että myyjän sormenjäki oli löytynyt patruunasta.

Yhdysvalloissakaan ei ole koko kansan kattavaa biotunnisterekisteriä, vaikka eittämättä myös siellä hallitus sellaista havittelee.

Myyjä on siis rekisteröity poliisin tunnistusrekisteriin jo aiemmin jostain tekemästään rikoksesta. Se on ainoa laillinen keino, jolla viranomaiset pääsevät demokratioissa kansalaisten sormenjälkiin käsiksi.

Muistettakoon, että jokaisen matkalle havittelevan suomalaisen sormenjälki on passirekisterissä.

Sinne ei poliisilla lain mukaan ole pääsyä, mutta lakejahan voi aina muuttaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Eikös Yhdysvalloissa sormenjälkirekisteriin päädy työskenentelemällä esmes armeijan palveluksessa? Ettei siihen nyt välttämättä rikosta tarvita.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tuota aspektia en muistanutkaan. Kun paljon soditaan, niin paljon myös kaadutaan. Täytyyhän torso jostain tunnistaa. Suomessa tuohon ei tarvetta ole ainakaan varusmiehillä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Virheellinen tai puutteellinen juttu tavallisessa tiedotusvälineessä ei ole valemediaa. Sen määritelmä on ihan toinen.

Tässä tarkemmin Haigin tapauksesta. Kyse ei näköjään ole vain valojuova-ammuksista.
https://www.nytimes.com/2018/02/02/us/las-vegas-sh...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kerrankin olet asian ytimessä.

Ampuja oli käyttänyt "suomennettuna" panssariläpäisyluoteja, jolla nyt ei käytännössä ole merkitystä käytettäessä niitä suojattomia siviilejä vastaan. Ne eivät silloin ole sen vaarallisempia kuin normaalit FMJ- tai HP-luodit.

Sen sijaan ne olisivat olleet oiva keino pitää lähestyvä poliisi loitolla. AP-luodeilla on ikävä taipumus sulahtaa kevyestä panssaroinnista läpi kuin veitsi sulassa voissa konsanaan.

Jostain syystä toimittaja kytkee artikkeliinsa vain ja ainoastaan valojuovaluodit. Niiden osalta puhutaan taas aivan eri asiasta. Ne eivät ole tehokkaampia tai vaarallisempia kuin normaaliluodit.

Valojuovaluodin (tracer) perässä oleva palomassa lisää luodin painoa ja tekee siitä vähemmän vakaan. Tämä on konkretisoitavissa testaamalla niitä rataolosuhteissa. Valojuovaluodeilla ammuttaessa kasat suurenevat.

Valojuovaluotien funktio onkin ammunnan suuntaaminen pimeässä. Niitä ei ladata ns. vyötä täyteen vaan vaikkapa joka viides tai kymmenes patruuna on yötoiminnassa valojuova. Valojuova paljastaa samalla ikävästi ampujan oman sijainnin.

Pidän toimittajan työtä tässä asiassa laaduttomana. Hän on poiminut vain osan kontekstista ja kirjoittanut artikkelinsa ilmeisesti tarkoituksenaan vedota tunteisiin. Mutta asetekniikkaa ymmärtämättömänä hän sai aikaan lähinnä falskia tekstiä.

Kuten Esa hyvä huomannet, en sanonut, että teksti itsessään olisi ollut valemediaa. Tarkoitukseni oli havainnollistaa, miten valemediaa syntyy. Sitä syntyy kun sotketaan faktaa, fiktiota, tunteita ja mielikuvia tekstiin, jota sitten myydään uutisena.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tavallisin syy puolittaisiin uutisiin on hosuminen toimituksissa: toimittaja kirjoittaa juttunsa, ehkä ihan asiallisesti, mutta sitten joku muu lyhentää ja otsikoi. Liian usein käykin juuri kuten tässä, että jotain oleellista tippuu pois hosuessa.

Asefriikkien mehustelu teknisillä yksityiskohdilla ei kyllä juurikaan tuo mitään lisäarvoa. Sen sijaan olisi ollut tässäkin aiheellista kertoa, miksi tuo armor piercing niin kovasti poliiseja kiinnostaa. Kyseessähän on liittovaltion vastaisten ääripiirien sodanjulistus virkavaltaa vastaan. ”Tavallinen” kilari ammuskelee sillä, mitä piironginlootasta löytyy, mutta militia man varustautuu niille tyypillisellä tavalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset