kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Kuka kehtaa kadehtia ulosottomiehen palkkaa

YLE:n MOT on tutkinut, että valtion virassa toimivien ulosottomiesten keskipalkka huitelee noin 5000 euron tasolla kuukaudessa

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/05/25/ulosottomiesten-tulospalkkausta-ihmettelee-oma-pomokin-keskiansio-yli-5-000

Ulosottomiehet perivät noin miljardi euroa vuodessa.

He tekevät siis erittäin hyvää tulosta valtiolle ja ovat siten palkkioittensa väärtejä. Verottajaa lukuunottamatta kukaan muu virkamies ei tuota valtiolle yhtä muikeaa summaa.

Palkkiot kuitenkin herättävät närää ja jopa valtakunnanvouti Juhani Toukola haluaisi muuttaa palkkiojärjestelmän. Voitaisiin toki kysyä, että miksi halutaan romuttaa toimiva ja tehokas järjestelmä?

Valtion virkamiesten palkat ovat yleensä taulukkopalkkoja ja peruspalkoista puhuttaessa ne ovat suorastaan naurettavia. Kuten Eurojackpot-mainoksen miljardööri sanoo, hilarious! Jos joku virkamies ahkeruudellaan saa lihaa leivän päälle, niin tarvitseeko sitä häneltä ottaa pois? Suurempi haloo nousee siitä, että heidän perimänsä miljardi pitäisi kerätä veroja korottamalla.

Valtiolla ei ole käytännössä mitään keinoja palkita työntekijöitään. Osin tästä syystä myöskään tuottavuus ei kaikissa olosuhteissa ole parasta A-luokkaa. Vaikka perintä onkin osin koneellistunut, niin eivät ne rahat siltikään tuloudu valtiolle aivan itsestään.

Hieman reilun kahden tonnin peruspalkalla ja siihen lisäksi laskettavalla keskimäärin 15% henkilökohtaisella työsuoritelisällä valtion perintätulot tulevat romahtamaan. Sen tulette näkemään, jos repomiesten palkkiosysteemi romutetaan. Henkilökohtainen työsuoriteosa ei toimi kannustimena missään muussakaan virastossa.

Se on täysin epäonnistunut ja epäoikeudenmukainen tekele, koska virkamiesten työn arvoa ei voi mitata millään yhteismitallisella mittarilla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nykymaailmassa ulosotto tapahtuu pääosin automaattisesti palkasta tai muusta säännöllisestä tulosta. Lisäksi ulosottomiehellä on pääsy pankkitilille kahmimaan lisää tarvittaessa.

Yleinen ajatus on nykymaailmassa sellainen, että asiat pyritään ensisijaisesti hoitamaan erilaisilla velkajärjestelyillä ennen kuin kodit ja lehmät pannaan lihoiksi ja asukkaat häädetään maantielle.

Tulospalkkaus on vanhanaikainen lisä ulosottomiesten kohdalla ja se on omiaan ohjaamaan toimintaa yhteiskunnan yleisen ilmapiirin kanssa vastakkaisille urille.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ei huonompi palkka työstä johon riittää opistotason pätevyys.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Kadehtiminen väärä termi, mutta ihmetystä kuitenkin herättää. Konttuurissa istutaan, palkat, veronpalautukset, kaikesta toistuvaistulosta menee automaatilla tilille. Jos jotain asiaa, niin kirje kotiin jossa "pyydetään käymään ja tekemään selvitys tulista/omaisuudesta jne."
Ei toi järin rankalta kuulosta, mutta toki sellaiselta hommalta, mihin ei oma moraali taipuisi.

PS silti itse sitä mieltä että perintätoiminta pitäisi olla vain ulosoton hallussa, eikä ollenkaan näitä rosvoperintätoimistoja saisi olla olemassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset