kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Askel kohti poliisivaltiota

Poliisien ammattiliitto tahtoo kriminalisoida poliisin yksityistietojen ja kuvien käytön törkykampanjointiin.

https://yle.fi/uutiset/3-10273741

Poliisien ammattiliitto on tahtonut viime aikoina jos jonkinmoista ja saahan sitä tahtoa.

Poliisi ei voi kuitenkaan asettua muun yhteiskunnan yläpuolelle.

Poliisit, syyttäjät tai tuomarit ovat yksityishenkilöinä olleet melkoisen näkymättömiä lehtien palstoilla. Muutamat heistä ovat hakeutuneet julkisuuden valokeilaan omasta halustaan, mutta vain harvoin heidän nimiään näkyy lehdissä muista syistä.

Poliisilla on laissa korostettu koskemattomuuden suoja ja samalla korkeampi kynnys sietää julkista arvostelua. Sietokynnys on asetettu samalle tasolle kuin ns. julkisuuden henkilöillä.

Lokakampanjoilta taas jokainen poliisi voi suojautua henkilökohtaisesti toimimalla puolueettomasti ja lakien mukaisesti. Julkiseen tai poliittiseen keskusteluun osallistuvan poliisin on kestettävä siitä seuraava kritiikki siinä missä jokamiehenkin.

Poliisien ammattiliitto viitannee lokakampanjoista puhuessaan mm. MV-lehdessä julkaistuihin kirjoituksiin, joissa on kritisoitu tai suorastaan haukuttu mm. Helsingin poliisilaitokseen kuuluvien virkamiesten somejulkaisuja, tekemisiä tai päätöksiä. Osa kritiikistä ei todellakaan kestä päivänvaloa,mutta sitä ei kestä aivan kaikki poliisin yksityishenkilönä julkaisema somemateriaalikaan. 

Poliisin tulee olla aina (ainakin ulospäin) puolueeton.

Nykyään rikoslaki rajoittaa sotilaiden poliittisia oikeuksia luvattoman poliittisen toiminnan kiellolla. Puolueeseen tai puoluepoliittista toimintaa harjoittavaan tai tukevaan yhdistykseen kuuluminen on kielletty kurinpitorangaistuksen uhalla.

Pitäisikö sama säätää koskemaan myös poliisia?

Tällöin poliisi pääsisi eroon ainakin ikävältä kalskahtavasta POLPO lempinimestään.

YLE:n uutisessa unohdettiin mainita, että Espanjassa pelkästä poliisin valokuvaamisesta (jos kuvaaja on ns. väärä henkilö) voi saada jo tuon artikkelissa mainitun rangaistuksen.

Tähänkö halutaan mennä myös Suomessa?

Kuka viime kädessä määrittelee, mikä on törkyä ja mikä poliisin toiminnan aiheellista kritisointia?

Pahimmassa tapauksessa Aarnionkin tekoset olisivat saattaneet hautautua yksittäisen ilolinnun henkilökohtaisena törkykampanjana.

 

  

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset