kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Luoja meitä TV:n uusinnoilta varjelkoon

Kauniina kesäpäivänä ja iltana on oikeastaan vain hyvä asia, että TV lähettää silkkaa tuubaa.

Joskus on kuitenkin hetkiä, jolloin mielellään istahtaisi TV:n äärelle katsomaan jotain viihdyttävää elokuvaa.

Ikävä kyllä tämän kesän tarjonta koostuu hyvin pitkälti elokuvista, joista voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että se on jo TV:stä tuttu.

Mielestäni uusintojen rajan voisi vetää vaikkapa lakisääteisesti siihen, että katsojat osaavat jo kohtausten vuorosanat ulkoa.

Tähän genreen lasken kuuluviksi mm. MIes ja alaston ase elokuvat, jotka kiertävät kanavalta toiselle noin kahden viikon välein sekä poliisiopistot I-XXXXXIII.

Tyylillinen virhe uusintojen osalta tapahtui, kun elokuva Independence day, joka jostain syystä uusitaan n. kuuden kuukauden välein, ellei esitysvuorossa ole Maailmojen sota, esitettiin vasta 7.7, eli se ei osunut Yhdysvaltain kansallispäivälle.

Olen jo perin kyllästynyt myös Uuno Turhapuron toilailuihin, joita on tullut katsottua vähintäänkin kahdesti vuodessa jo neljänkymmenen vuoden periodilla. 

Maailmassa ja jopa Yhdysvalloissa on laatuelokuvia sadoin tuhansin ja meillä kierrätetään samaa sadan elokuvan piiriä. Ilmeisesti oikeudet on saatu elokuvien divarista kympillä tai ainakin aivan he***tin halvalla.

On perin ikävää maksaa TV:n käytöstä YLE-maksuksi naamioitua pakkoveroa ja samaan aikaan joutua vuokraamaan tai ostamaan laatuelokuvat jostain muualta, koska TV:n tarjonta voidaan luokitella osin katselukelvottomaksi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kaikki esimerkit mainoskanavilta ja lopuksi kaikki onkin YLEn syy?
Miksi kaupallisten kanavien leffavalintoja pitäisi ohjata lailla?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, sillälailla se osui taas hienosti asian ytimeen. :)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ylen vika että maikkari näyttää Turhapuroja. Jäin miettimään että miksi niitä on pakko katsoa kahdesti vuodessa mutta ilmeisesti Kososella on sellainen Clockwork Orange -tyylinen tv-tuoli jossa silmäluomet pakotetaan auki pihdeillä.

Itselläni ei ole tv:tä mutta käytän ahkerasti Areenaa: Muksu katsoo pikkukakkosensa ja galaxynsa sekä luonto-ohjelmat omalla ajallaan, itse tuijotin Yleltä eilen parikin futismatsia minkä jälkeen totesin tyytyväisenä että Myrskyluodon Maijan kuusi jaksoa ovat nähtävillä. Ihan huippupalvelua.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #5

Maksan yleveroni mukisematta, Areena on minulle lähes päivittäinen väline, nurmikkoa ajaessa tai tien päällä työmatkoilla esimerkkeinä.

Aloittaja on toki oikeassa siinä että uusintoja on runsaasti mutta kanavien lukumäärällä on täysin mahdoton ajatus hankkia koko ajan uusia sarjoja ja elokuvia, mainosrahoista saadut tulot eivät millään riitä suomen kokoisessa ”takapajulassa”

Hommaa Netflix vaikka aluksi, saat melko edullisesti valinnan varaa, vaikkakin on sieltäkin aika pian ne uudet katsottu.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mäkinen

Kapteeni Haddock (Tintti) kutsuisi sinua riemuidiootiksi.
Minä en herrasmiehenä viitsi langeta moiseen.
Sinäkin maksat YLE-veroa, oli sinulla TV tai ei.
TV taas suoltaa silkkaa sontaa operaattorista riippumatta.
Katselijoilta ei juurikaan kysytä mitä he haluavat katsoa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mäkinen aivan oikein huomautti että sinä haukuit Ylen maikkarin uusinnoista. Tästä hyvätä kapteeni Haddock voisi kutsua sinua dipsomaaniksi, analfabeetiksi tai megalomaanimärkähatuksi, muiden muassa.

Se ei poista sitä tosiasiaa, että Yle on paljon muutakin kuin televisio. Pari radiokanavaa, mainittu Areena ja mm. Elävä arkisto. Ihan upeaa tarjontaa. Pienituloiset eivät maksa mitään ja isompituloisetkin korkeintaan 163 euroa vuodessa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

#9 Et siis kykene vastaamaan kysymyksiini?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #14

Johan vastaus on varsinaisessa blogissa.
Ylimielisyydeltäsi ja näsäviisaudeltasi et vain ole lukenut sitä riittävällä tarkkuudella.

Hehän ovat kuin kaksi marjaa: Esa Mäkinen ja Petteri Ritala.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #15

”Mielestäni uusintojen rajan voisi vetää vaikkapa lakisääteisesti siihen, että katsojat osaavat jo kohtausten vuorosanat ulkoa.”

Kerro vaikka tarkemmin lakiehdotuksestasi. Ehdotit, että kanavia pitäisi lailla rajoittaa esittämästä uusintoja. Mittarina haluasit pitää sitä, että yleisö osaa repliikit ulkoa. Perustetaanko tämän tutkimista varten uusi virasto vai joku digipalvelu? Mitä arvelet ideasi menestysmahdollisuudesta? Oletko jo esitellyt sitä kansanedustajille?

Kyllä minua oikeasti kiinnostaa myös se, miten mainoskanavien huonot leffavalinnat ja YLE-vero liittyvät toisiinsa?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Ehkä olen hieman jäävi suosittelemaan ja kommentoimaan blogistin hyvää kirjoitusta, koska vapaaehtoisesti katson tv:sta vain korkeintaan kerran päivässä uutiset. Kodin hallintaoikeuden haltija tosin on sitä mieltä, että koko ajan vahtaan uutisia, mutta se on toinen juttu.
Meillä säästetään ruokamenoissa siten, että tv on keittiössä auki ruoka-aikaan eli iltapäivällä, kun tulee vanhoja kotimaisia elokuvia. Meikäläiseltä tahtoo vatsa kääntyä nurin ja sauhu nousta korvista, kun tekopyhää ja tökeröä huumoria yritetään suoltaa meille mummoille ja vaareille. Pysyy kilot kurissa, kun ruoka ei maita!

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Kenelle Yle näyttää iltapäivisin ohjelmistossa olevat vanhat suomalaiset mustavalkoiset elokuvat? Niiden kohdeyleisö on jo vuosikymmeniä sitten kuolleet ja nuo "suurteokset" saisi mitä pikimmiten arkistoida lopullisesti.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Perinteinen television katselu on muinaisjäänne, haitallinen ajankäyttötapa, josta kannattaa jokaisen pyrkiä irti, olipa sitten nuorisoa tai muorisoa. Nykytekniikalla ja on-demand-palveluilla voi katsella mitä haluaa ja tarvitsee silloin, kun itselle sopii. Edullisin tapa on vain liittää se kotona oleva todennäköisesti suhtkoht ajantasalla oleva tietokone tv:n HDMI-liitäntään. Muutamalla kympillä saa Chromecastin, jolla voi peilata langattomasti sisällöt koneelta (myös puhelimesta ja tabletista), jos ei voi tai halua parkkeerata konettaan piuhan päähän. Edullisimmat tikkumalliset win-pc:t saa muuten jo reilulla satasella. Siis semmoisen suklaapatukan kokoisen pötkylän, joka kiinnitetään suoraan HDMI-liitäntään. Eli ei suinkaan tarvitse tehdä hintavaa investointia uuteen televisioon.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 6/EM: "..pötkylän, joka kiinnitetään suoraan HDMI-liitäntään .."

Kun 2-3 vuotta sitten Hongkong myi 90 €:lla Kurion tabletteja (Windows 10, 32 GB), niin tuli ostettua. Toimii mainiosti tv-ruudun kautta, mutta on jäänyt vähemmälle käytölle, vaikka ostin pitkähkön HDMI-kaapelinkin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tilaamatta ja osittain yllätyksenä Telia lisäsi Viihde-pakettiini useita Viasat-kanavia. (Ovat 2kk:n ajan ilmaisia). Eilen se osittain helpotti hyvän viihteen tarvetta lauantai-iltaisin.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Tänään YLE illan parhaaseen katseluaikaan, uusintoja ja samalle kohderyhmälle suunnattuja: Korpelan kujanjuoku ja Härmä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Nooh..onneksi bondit alkavat varmaankin pian.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä käytän Yle areenaa päivittäin. Telkkaria ei ole ollut vuosiin. Ylellä on todella hyvä ohjelmatarjonta. On vain luonnollista, että kesällä, jolloin harva katsoo televisiota, näytetään enemmän uusintoja. Ja Yleä on turha syyyttää maikkarin ohjelmista.

Kymppi kuussa ei ole paljon maksullisista palveluista. Suunnilleen tuohon hintaan löytyy netistä monta eri palvelua. Näitä voi katsoa, jos tuntuu ettei telkkariohjelmat riitä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Ylen ohjelmatuotannosta ja sen tarpeellisuudesta voi toki olla mitä mieltä vaan. Tuo rahoitusmalli eli pakolla maksaminen ei kuitenkaan ole enää tätä päivää. Olisi jo korkea aika lopettaa Yle-vero. Myös Euroopan tasolla moni on kyllästynyt rahoittamaan yleisradiotoimintaa verovaroilla.
https://www.kansalainen.fi/itavaltalaiset-haluavat...

Juha Hämäläinen

Kuka kaipaa mitäkin. Minä haluaisin nähdä töllöstä pelkkiä asiaohjelmia kuten dokumentteja. Ne ovat erinomaista ja parasta viihdettä joillekin meistä.

Kaikki urheilu ja realitysarjat sekä jenkkien saippuaoopperat ja pääosa elokuvista on tympäiseviä.

Yle joutuu tehtävänsä takia näyttämään vähän kaikkea. Kansalla on niin erilaisia kiinnostuksen kohteita.

Ohjelmien toisto oli joskus ymmärrettävää, muttei enää. Ohjelmien tallennus on äärimmäisen helppoa. Itse ole jo vuosia tehnyt sen kännykästä. Täytyy vain vaivautua lukemaan ohjelmalistat etukäteen.

Toisaalta myös Yle tarjoaa oman ohjelma-arkistonsa ilmaiseksi. Sieltä pääsee katsomaan jälkikäteen monet ohjelmat. Siksi ohjelmien uusinnat ovat turhia.

Kyse on varmasti myös rajoitetusta budjetista, joka ajaa uusintoihin. Ylen yli 500 miljoonan tulorahoitus ei riitä ohjelmahankintoihin vaikka merkittävä osa rahasta siihen uppoaakin. Ylellä on liian monta ihmistä palkkalistoilla, jotka eivät tuota mitään katsottavaa ja päälliköitä päälle vielä armada.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#19: "Yle joutuu tehtävänsä takia näyttämään vähän kaikkea. Kansalla on niin erilaisia kiinnostuksen kohteita."

-> Kyllä vaan. Tämän vuoksi verorahoitus, ainakaan näin suurena, ei ole oikea ratkaisu. Ylen pitäisi toimia vapailla markkinoilla, jolloin sen olisi pakko ottaa huomioon, mistä katsojat haluavat oikeasti maksaa. Siinä tosin luultavasti kävisi niin, että vain harva enää haluaisi maksaa Ylestä, jolloin Yle joutuisi lopettamaan toimintansa. Mutta eihän sillä ole mitään väliä. Ei veronmaksajien tarvitse kustantaa Ylen toimittajien palkkoja, matka- ja hotellikuluja, ulkomaanpäivärahoja eikä lomarahoja.

"Ylellä on liian monta ihmistä palkkalistoilla, jotka eivät tuota mitään katsottavaa ja päälliköitä päälle vielä armada."

-> Juuri näin. Yle on myös lähettänyt kymmenkunta ulkomaankirjeenvaihtajaa maailmalle, joilla päivärahat pyörivät koko ajan. Ulkomaankirjeenvaihtajat lähinnä kerran viikossa kirjoittavat raportin siitä, millaisia ihmisiä käy paikallisella kuntosalilla. Ei tuossa ole mitään järkeä.

Juha Hämäläinen

#20. Ongelma on siinä, että kaupallinen ohjelmatarjonta tekee ajanmittaan suomalaisista yhtä typeriä kuin jenkeistä. Ja se taso on todella kehitysmaan luokkaa.

Pidän pakkoa hyvänä motivaattorina useissa asioissa, joissa ihmiset eivät ymmärrä omaa etuaan edes. Saksassa joitakin vuosia sitten ministeri vastasi median kysymykseen verovaroilla tuetusta tiedottamisesta seuraavasti: Julkisen median tehtävä on kertoa ihmisille asioista, joista heidän tiedettävä eikä asioista, joita kansa haluaa kuulla ja nähdä.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Maksamme 25€ kuussa noin parista sadasta kanavasta, yleveron lisäksi. Aina löytyy jotain katsottavaa, oli vuorokaudenaika mikä hyvänsä. Pelkän areenan ohjelmistosta voisin mainiosti maksaa kympin kuussa päälle,mutta onneksi ei vielä tarvitse. Emmekä itse asiassa katso telkkaria/ nettiä joka päivä, mutta on kiva kun on vaihtoehtoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset