kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

"Nyt sitä saa, nyt sitä saa, kattilat täyteen bentsoo.."

Suomen suurkaupungit pillerikaupan keskipisteinä

https://yle.fi/uutiset/3-10295676

On se hyvä, että poliisi aikoo iskeä pian valtoimenaan rehottavaan pillerikauppaan.

Hövelistä lainsäädännöstä johtuen kauppiaita ei saada pois katukuvasta, ennen kuin poliisi kykenee osoittamaan toiminnan ammattimaisuuden. Tähän tarvitaan poliisin pakkokeinojen miltei koko kirjo ja se vaatii aikaa.

Kuitenkin raha ja pillerit vaihtavat jatkuvalla syötöllä omistajaa, osa ostajista menettää terveytensä ja joku taatusti myös henkensä vedettyään purkillisen rauhoittavia ja vaipuessaan hengityslamaan. 

Myyjäthän kyllä tiedetään, mutta heille ei vain mahdeta mitään, koska parin pillerin myyminen ei ole ns. vakava rikos!

Pitäisikö Helsingin kaupungin puuttua tilanteeseen, käyttää valtaisaa kassavarantoaan ja ostaa kaikki pillerit pois kuleksimasta, koska ne vaarantavat kaupunkilaisten terveyden ja turvallisuuden?

Ei tämä kaiketi ideana olisi yhtään sen tyhmempi kuin piikityspaikkojen varaaminen narkomaaneille, vai onko?

No olisihan se aivan vallattoman typerä idea! Hyvin vetävillä markkinoilla aineiden määrä vain moninkertaistuisi.

Moni ei tiedä, että bentsodiatsepaameista vierottautuminen voi olla yksilötasolla tuskaisempaa kuin huumausaineista irti pääseminen. Romanialaiset ja bulgarialaiset tabletit tekevät kauppansa, koska niitä saa ilman kallista ja vaikeasti saatavaa reseptiä. Myyjät eivät kysele papereita eivätkä käyttöhistoriaa. He ovat bentsojen väärinkäyttäjille taivaan enkeleitä, koska heiltä lääkkeitä saa nopeasti. Myyjiä riittää, koska asiakkaita riittää. Myytävää riittää, koska valvomattomat rajat. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Niin, lääkkeet ja huumeet/päihteet eroavat toisistaan vain käyttötarkoituksen perusteella. Myös alkoholista vieroittautuminen on monelle heroiiniriippuvuuteen verrattava tila.

On totta että ehdottamasi pillerien pois ostaminen on aivan vallattoman typerä idea, piikityspaikka sen sijaan ei ole. Pillerien pois ostaminen lisäisi vain markkinoita kun joku varmasti ostaisi aina kamat pois. Piikityspaikka taas auttaa riippuvaisia käyttäjiä, ei huumeita myyviä rikollisia. Ymmärrän että joillekin näiden asioiden erottaminen voi olla hankalaa.

Jos todella haluat saada pillerikaupan pois kadulta, on tarjottava laillinen väylä hankkia aineita ja sitä kautta päästä verottamaan niitä sekä rajoittamaan niiden tarjontaa. Niin kauan kuin homma on laitonta ja kannattavaa verovapaata bisnestä, se tulee myös jatkumaan. Mitä kovemmat keinot otetaan käyttöön, sitä kannattavampaa siitä tulee myös rikollisille, riskit kasvavat mutta niin myös voitot. Mikään määrä rajavalvontaa ei estä huumeita tulemasta tänne ja täällä ne jo ovat reseptillä saatavissa eikä mikään estä reseptin haltijaa myymästä aineita eteenpäin. Kiellot ja rangaistukset eivät toimineet alkoholinkaan kohdalla, miksi kieltolaki toimisi jossain muussa tapauksessa?

Vai onko parempia toimivia ehdotuksia?
https://yle.fi/uutiset/3-8819514

Juha Hämäläinen

#1. On huomattavasti parempia ehdotuksia kuin esittämäsi. Lue kommenttini alla. On konsteja, joilla sekä käyttäjät että kauppiaat saadaan kuriin.

Nykyinen erittäin löyhä suhtautuminen huumeiden käyttöön sekä myyntiin on juuri osoittautunut vääräksi tulosten perusteella. Lisähöllääminen vain pahentaa tilannetta tietenkin.

On tajuttava, ettei kaikki mitä ihmiset haluavat tehdä ole ok.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minua riepoo vähintäänkin keskiraskaasti, että viranomaiset ja poliitiset päättäjät ovat tukemassa tämänkaltaista rikollista toimintaa omilla päätöksillään.
Ylen uutisessa mainitussa Itäkeskuksen Puhoksessa on kuulemma yritetty estää valokuvaamista. Tämän ymmärtää nyt paremmin: lääkekauppiaat pelkäävät valokuvan varastavan heiltä sielun.

Juha Hämäläinen

Suvaitsevainen ja ymmärtävä suhtautuminen huumeiden käyttöön on yleistynyt. Se on vakavan rappion merkki yhteiskunnassa.

Kuka tahansa, joka tuntee säännöllisesti ja jatkuvasti tarvetta olla pöhnässä, on sairas. Tähän addiktiosairauteen ei yleensä auta tehokkaasti terapiat eikä ymmärtäminen tai avohoito.

Suomesta puuttuu pakkohoito. Se mahdollistaa vieroituksen ja potilaan pitämisen erillään itselleen haitallisista aineista sekä seurasta. Meillä kunnioitetaan väärin yksilönvapauksia ja itsemääräämisoikeutta.

Aasiassa on menestyksellä houdettu henkisiä ja fyysisiä riippuvuuksia pakkohoidolla. Kun se toteutetaan varhain, ovat tulokset erinomaisia.

Yksi malli, jota käytetty Amerikan mantereella on fyysinen työ poissa kaupungeista. Esimerkkinä metsätyöt. Fyysinen työnteko vie pois veltosta itsekeskeisestä elämäntavasta ja huonosta seurasta.

Mitä tulee kauppiaisiin niin sekin hoidettu Aasiassa hyvin. Kauppiaat ja maahantuojat otetaan pitkäksi aikaa pois kaduilta, 5-20 vuodeksi. Osa poistetaan sotkemasta ihmisten elämää lopullisesti.

Aasialaisen käsityksen mukaan ei edes huumekauppiaiden teloitus ole väärin, koska he aiheuttavat niin paljon tuskaa ja kärsimystä vain ahneuden takia. Lisäksi he tietävät rangaistuksen. He tekevät itse valinnan eikä yhteiskunta.

Tervettä ajattelua tuo.

Markus Korhonen

Laittaisitko lähteet tänne väitteesi tueksi koska tilastostot kertoo aivan toista aasian huumetilanteesta.

Laittaisitko tutkimus tietoa myös tästä aasian menestyksellisestä hoidosta?

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Rappio on vain sinun käsityksesi asian tilasta. Natsitkin tuntivat "rappiotaiteen" eikä sillä ollut oikeasti mitään tekemistä rappion kanssa, kunhan tahdottiin vain siivota väärät mielipiteet pois. Lähes kaikki asiantuntijat ovat rangaistavuuden poiston ja sallivamman huumepolitiikan kannalla, huumesota ollaan hävitty jo aikoja sitten ja enää on vain kysymys miten kauan sitä järjettömyyttä halutaan jatkaa.

Sinä näet että addiktio on tarvetta olla pöhnässä, itse en usko että kukaan haluaa olla jatkuvasti pöhnässä vaan ihmiset ajautuvat tilanteisiin elämässään jolloin päihteistä haetaan lohtua. Monen alkoholistinkin tarina alkaa avioerosta, työpaikan menetyksestä tai muusta traagisesta tapahtumasta ja sitten aletaan juoda pahaan oloon. Jos syyt siihen miksi päihteiden käyttö on aloitettu saadaan selvitettyä, on aineista eroon pääseminenkin helpompaa. Kyllä ihmisen täytyy itse haluta lopettaa aineiden käyttö, pakot toimivat huonosti. Jos joskus viitsisit linkata näitä menestyksekkäitä tarinoita pakkohoidosta niin olisi helpompi uskoa väittämiäsi. Lisäksi pakkoihoidon uhka veisi käyttäjät vain entistä enemmän piiloon viranomaisilta. Pitäisikö liikaa kahvia litkivä laittaa myös hoitoon ennen kuin aiheuttaa itselleen vatsahaavan vai mihin vedettäisiin raja?

"Aasialaisen käsityksen mukaan ei edes huumekauppiaiden teloitus ole väärin, koska he aiheuttavat niin paljon tuskaa ja kärsimystä vain ahneuden takia. Lisäksi he tietävät rangaistuksen. He tekevät itse valinnan eikä yhteiskunta.
Tervettä ajattelua tuo."

No kuolemanrangaistuksen toivominen ei kyllä ole tervettä ollenkaan, mutta sinut tuntien olet varmasti heikomman aineksen poistamisen kannalla. Huumekauppias aiheuttaa tuskaa ja kärsimystä siinä missä tupakka-, alkoholi- tai vaikka autokauppiaskin, olisiko heidän teloittamisensa oikein jos rangaistus on tiedossa? Yhteiskunta on tehnyt valinnan määrittämällä mitä aineita ihminen saa laillisesti itseensä laittaa ja Suomessakin nuorista aikuisista valtaosa kannattaa huumeiden käytön rangaistavuuden lopettamista. Kauppias vastaa kysyntään siinä missä kuka tahansa, koska yhteiskunta on toimillaan tehnyt laittomista puuhista erityisen kannattavaa bisnestä.

Et tosin kerro mikä on kantasi kieltolakiin, olisiko tää pakkohoito käytössä jos aineet olisivat vapaasti esim. alkossa? Kieltolain kannattaminenhan se jos mikä on tyhmää koska sen vaikutukset on nähty jo aikoja sitten ja siksi siitä alkoholinkin kohdalla päätettiin luopua, tulevina vuosina todennäköisesti myös YK tulee lopettamaan huumeiden vastaisen sodan. Järki voittaa, enää änkyrät ovat tiellä.

Juha Hämäläinen

#13. Se mitä mieltä nuoret ovat huumeiden käytöstä on oma keksintösi. Vain rupusakki kannattaa oman ja muiden elämän tuhoamista. On siksi mahdotonta arvostaa arvostaa huumekäytön puolustajia.

Se mitä mieltä ollaan nuorten keskuudessa huumeista, sillä ei ole mitään merkitystä. Mitä välii- sukupolvi ei ota mitään vastuuta mistään, ei edes itsestään. Mutta muiden on otettava aina lopulta. Ja se on väärin eikä huumeiden laittomuus.

Useimpien ihmisten elämässä on vaikeuksia. Suuristakin sellaisista selviää paremmin selvinpäin. Kysymys on asenteesta ja selkärangasta.

Kieltolain aikaa on turha verrata nykypäivän huumeiden kieltoon. Nykyisin kaupan olevat huumeet ovat niin addiktoivia, ettei alkoholia voi edes verrata niihin.

Tunnen nuoresta asti useamman viinamäen miehen, jotka ovat eläneet eläkkeelle asti, hoitaneet perheensä ja elättäneet itsensä ilman sossua. Mutta tuntemani 60-70-80- lukujen huumeveikot ovat kaikki joko kuolleet aikaa sitten tai ovat täysin rappiolla yhteiskunnan varassa ilman yhtäkään poikkeusta.

Kaikki holtiton huumeiden käyttö vaatii hoitoa ja käyttäjä, joka ei kykene itseään hallitsemaan on paras laittaa pakkohoitoon. On sama mitä ainetta hän käyttää. Pakkohoito tarkoittaa vapauden menetystä ja laitoshoitoa. Et vissiin tajunnut. Pakkohoito ei enää toimi sen mukaan mitä potilas haluaa.

Kuolemanrangaistus huumeiden maahantuojille on useissa maissa käytössä sekä erittäin pitkät vankeusrangaistukset. Minä ymmärrän hyvin, että kauppiaat pistetään ns monttuun, koska he pilaavat toisten elämiä.

Mutta itse en kannata kuolemanrangaistusta mistään rikoksesta. Kannatan pakkotyötä, järkevää työtä, jolla vanki kattaa osan hoitokuluistaan. Työn ja erityisesti fyysisen työn hoitovaikutus on valtava. Työ pakottaa ihmisen pois miettimästä itseään ja usein mitättömiä ongelmia, jotka paisuneet harhana vuoren kokoisiksi.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen Vastaus kommenttiin #18

"Se mitä mieltä nuoret ovat huumeiden käytöstä on oma keksintösi."

Eipä ole: "Mielipiteet kannabiksen polttamisen ja kotikasvatuksen rangaistavuudesta ovat lieventyneet sekä miehillä että naisilla kaikissa ikäryhmissä. Eniten mielipide on lieventynyt 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa 71 prosenttia vuonna 1992 oli sitä mieltä, että kannabiksen polttamisesta tulisi rangaista, kun vuonna 2014 tätä
mieltä oli enää 39 prosenttia vastaajista" (Lähde: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/1305... )

Se että pakkohoito olisi toimiva hoitomuoto on taas sinun omaa keksintöäsi jota et ole vieläkään pyynnöistä huolimatta näyttänyt toteen lähteillä.

"Vain rupusakki kannattaa oman ja muiden elämän tuhoamista. On siksi mahdotonta arvostaa arvostaa huumekäytön puolustajia."

Kannatat siis varmaan myös alkoholin, tupakan, ilmansaasteiden yms. täydellistä kieltoa? Ai et? Ai oot rupusakkia joka kannattaa oman ja muiden elämän tuhoamista? On mahdotonta arvostaa kieltolain kannattajaa joka tyhmyyttään ja tietämättömyyttään kannattaa haitallisen politiikan jatkamista siitä huolimatta että se on haitalliseksi todettu.

"Se mitä mieltä ollaan nuorten keskuudessa huumeista, sillä ei ole mitään merkitystä. Mitä välii- sukupolvi ei ota mitään vastuuta mistään, ei edes itsestään. Mutta muiden on otettava aina lopulta. Ja se on väärin eikä huumeiden laittomuus."

Juuri sunkaltaisten kukkahattujen takia täällä Suomessakin on niin ankeaa ja kurjaa, jos joku keksii jotain kivaa niin se on kiellettävä ja äkkiä. Miten se sukupolvi voi koskaan oppia ottamaan vastuuta itsestään jos aiot niitä paapoa läpi elämän kuitenkin älyttömillä kielloillasi? Kuka sulle on antanut vallan ottaa vastuu muista ihmisistä? Jos tahdot paapoa jotakuta niin hommaa vaikka kissa.

"Kieltolain aikaa on turha verrata nykypäivän huumeiden kieltoon. Nykyisin kaupan olevat huumeet ovat niin addiktoivia, ettei alkoholia voi edes verrata niihin."

Kyllä voi, et vain tahdo tehdä sitä koska sinulle pyhä alkoholi paljastuisi useimpia huumeita reippaasti haitallisemmaksi liuottimeksi etkä keksisi enää syytä puolustella alkoholin laillisuutta samaan aikaan kun kannatat huumeiden kieltolakia. Kieltolaki toimii täysin samalla tavalla oli aine mikä hyvänsä, kunhan vain tahdot sulkea silmäsi tosiasioilta.

"Tunnen nuoresta asti useamman viinamäen miehen, jotka ovat eläneet eläkkeelle asti, hoitaneet perheensä ja elättäneet itsensä ilman sossua. Mutta tuntemani 60-70-80- lukujen huumeveikot ovat kaikki joko kuolleet aikaa sitten tai ovat täysin rappiolla yhteiskunnan varassa ilman yhtäkään poikkeusta."

Juu ja mä tunnen monta sossun elättämää alkoholistia jotka eivät ole elättäneet perheitään tai itseään sekä myös monta huumeidenkäyttäjää jotka käyvät normaalisti töissä ja ottavat viikonloppuisin jotain muuta kuin viinaa. Aine kuin aine, aina löytyy ongelma- sekä kohtuukäyttäjiä.

"Kaikki holtiton huumeiden käyttö vaatii hoitoa ja käyttäjä, joka ei kykene itseään hallitsemaan on paras laittaa pakkohoitoon. On sama mitä ainetta hän käyttää. Pakkohoito tarkoittaa vapauden menetystä ja laitoshoitoa. Et vissiin tajunnut. Pakkohoito ei enää toimi sen mukaan mitä potilas haluaa."

Mitä se holtiton käyttö sitten on? Onko holtitonta alkoholinkäyttöä jos ottaa yli suositusten (24 annosta/viikko miehillä) ja silloin joutaa pakkohoitoon? Toivottavasti et itse kuulu tähän holtittomaan riskiryhmään. Oisko sulla nyt jo heittää pliis ne lähteet pakkohoidon tehokkuudesta?

"Kuolemanrangaistus huumeiden maahantuojille on useissa maissa käytössä sekä erittäin pitkät vankeusrangaistukset. Minä ymmärrän hyvin, että kauppiaat pistetään ns monttuun, koska he pilaavat toisten elämiä."

Niin mutta entäs ne viina-, rööki- ja autokauppiaat sitten? Onko heidän aiheuttamansa kärsimys ja tuska ihan ok? Kyllä huumekauppiaat tuovat myös paljon iloa ja onnea monen elämään.

"Kannatan pakkotyötä, järkevää työtä, jolla vanki kattaa osan hoitokuluistaan. Työn ja erityisesti fyysisen työn hoitovaikutus on valtava. Työ pakottaa ihmisen pois miettimästä itseään ja usein mitättömiä ongelmia, jotka paisuneet harhana vuoren kokoisiksi."

Se että fyysinen työn hoitovaikutus on valtava on omaa keksintöäsi. Tätähän moni kokoomuslainen on ehdottanutkin jo ihan työttömille, kuulemma löytyy niin paljon tekemätöntä työtä tästä maasta. Risusavottaa ja muuta. Minäkin kannatan työntekoa, mutta en pakosta, vaan tuottavana yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä. En silti rankaisisi ketään uhrittomista rikoksista.

Milloin lopetat kieltolain ja rikollisjengien tukemisen? On mahdotonta arvostaa järjestäytyneen rikollisuuden tukijaa.

Markus Korhonen Vastaus kommenttiin #20

Juu toi juha hämäläinen on vähä Hupiukko uskoo omat löpinänsä ja pitää niitä tieteellisinä faktoina yhtään todistetta en häneltä ole nähnyt kieltolain puolesta vaikka monesti olen kysynyt häneltä kuhan kirjoittelee ei vaan pysty millään todistamaan väitteitään.

Juha hämäläinen laitatko nyt noille kaikille väitteellesi jonkun linkin ? Ja kerta et voi laittaa (koska niille ei löydy todisteita) niin lopeta valheesi kiitos.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #20

#20. Pakko on hyvä oikaisukeino eikä vapaaehtoisuus.

Fyysisen työn hoitovaikutus on erinomainen. Sen käytön esteenä pakkotoimena on vain löysä lainsäädäntö.

En tiedä mistä olet saanut päähäsi ihmisten oikeuden tuhota muita ja itseään sekä olla tekemättä mitään niin, että muut maksavat sekoilun ja velttoilun ja kantavat vastuun. Sellaista oikeutta ei ole eikä kaivata. Nisti tai työtön voidaan ilman eettisiä ongelmia laittaa töihin elatustaan vastaan.

Huumehöyryiset juttusi nuorten mielipiteestä liittyivät kannabiksen käyttöön. Ei se ole ongelma vaan vahvemmat aineet, joiden piiriin joudutaan pössytellessä nuorena luuserien seurassa. Sellaiseen on puututtava ajoissa.

Meillä asuu läjäpäittäin hupparijengiä Hesan lähiöissä muiden kustannuksella. He eivät tee mitään. Ovat sekakäyttäjiä pää pyörällä milloin mistäkin kombinaatiosta. Heidät on laitettava järjestykseen ja estettävä muuttuminen nappien jakelijoiksi. Pakkotyö on hyvä, terapian aika on ohi. Kun nuori on sekoillut 13 vanhasta 10-15 vuotta niin ei tilasta siitä toivuta keskusteluilla ja omin voimin.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen Vastaus kommenttiin #23

"Pakko on hyvä oikaisukeino eikä vapaaehtoisuus."

Miksi hoet tuota loputtomiin etkä koskaan anna niitä lähteitä tyhjille väittämillesi? Johtuuko se siitä että perusteita väitteillesi: ei ole?

"En tiedä mistä olet saanut päähäsi ihmisten oikeuden tuhota muita ja itseään sekä olla tekemättä mitään niin, että muut maksavat sekoilun ja velttoilun ja kantavat vastuun. Sellaista oikeutta ei ole eikä kaivata. Nisti tai työtön voidaan ilman eettisiä ongelmia laittaa töihin elatustaan vastaan."

Ja sun huonojen argumenttien perusteella joutaisit itse takaisin peruskoulun penkille. Mistä on peräisin oikeus tuhota itsensä alkoholilla tai tupakalla? On ihmiselle ja muillekkin eliöille täysin luonnollista haluta päihtyä silloin tällöin. Kun kovasti haluat että ihmiset maksaisivat valinnoistaan koituvat seuraukset niin miksi ihmeessä et ole aineiden verotuksen ja laillisen myynnin kannalla? Miksi haluat luovuttaa kaupan ja valvonnan rikollisten käsiin vaikka väkisin? Ei siinä nyt ole yhtään mitään järkeä että tahdot nyt maksaa heidän elatuksensa sekä antaa potentiaaliset verotulot rikollisten haltuun.

"Huumehöyryiset juttusi nuorten mielipiteestä liittyivät kannabiksen käyttöön. Ei se ole ongelma vaan vahvemmat aineet, joiden piiriin joudutaan pössytellessä nuorena luuserien seurassa. Sellaiseen on puututtava ajoissa."

Huomaatko miten koitat vähätellä vastapuolta jatkuvasti? Puhut "huumehöyryisistä jutuista" ja "luusereista" ikäänkuin korostaaksesi omaa paremmuuttasi muihin ihmisiin. Se kertoo melkoisesta ylimielisyydestä. Aiemmin viittaamani nuorten aikuisten huumemyönteisyys liittyi tähän A-studion vieraana olleeseen THL:n tutkijan sanomaan (https://youtu.be/8AmM9SamJJk?t=524). Videolla hän kertoo 62 % nuorista aikuisista olevan rangaistavuuden luopumisen kannalla, tieto on todennäköisesti peräisin syksyllä 2018 julkaistavasta THL:n päihdetutkimuksesta. Mitä uskot kieltolain vaikuttaneen aikanaan yleiseen lainkuuliaisuuteen?

"Heidät on laitettava järjestykseen ja estettävä muuttuminen nappien jakelijoiksi. Pakkotyö on hyvä, terapian aika on ohi."

No otetaan ne markkinat sitten valtion haltuun ja lopetetaan harmaan talouden tukeminen. Sun alkoholin sekoittama pääsi ei tuota kuin psykoottisia juttuja pakkohoidon parantavasta vaikutuksesta, hoitoa kaipaisit sinäkin, viinanhuuruinen luuseri, kun et omaa parastasi ole vieläkään ymmärtänyt.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #23

"Huumehöyryiset juttusi nuorten mielipiteestä liittyivät kannabiksen käyttöön."

Hiltunen esitti väitteensä tueksi selkeän ja arvovaltaisen lähteen (mitä sinä et koskaan tee), ja vastaat kirkumalla huumehöyryisistä jutuista. Kännissäkö olet?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #23

"Nistit" eli varsinaiset narkomaanit ovat yleensä moniongelmaisia. Heillä on päihdeongelmien lisäksi helposti somaattisia ja psykiatrisia sairauksia. Osa heistä on työkunnossa mutta merkittävä osa "nisteistä" ovat oikeasti työkyvyttömiä myös muista syistä kuin päihdeongelma. Osalla "nisteistä" on psykoositasoisia psykiatrisia sairauksia. Miten luulet esim. oikeasti psykoottisen ihmisen pärjäävän "työleirillä".

Millä käytön määrällä ja asteella henkilö luokitellaan "nistiksi" ja työleirin tarpeessa olevaksi. Laitetaanko "viihdekäyttäjätkin" "työleirille" siinäkin tapauksessa jos heillä on jo työpaikka tai he opiskelevat. Merkittävä osa ns."viihdekäyttäjistä" on ihan "normikansalaisia" joiden huumausaineenkäyttö ei juuri näy päällepäin ja haittaa yhteiskunnallisista velvollisuuksista selviytymistä. Mihin noita "työleirejä" perustettaisiin. Suomessa on n. 20-30 000 suonensisäisesti huumeita käyttävää, päälle yli 50.000 "viihdekäyttäjää". Yli 50.000 ihmisen sijoittaminen työleireille on suhteellisen suuri kustannuserä. Tosin se työllistäisikin mutta taitaa valtion budjeteissa tulla hyvinkin nopeasti raja vastaan.

Markus Korhonen Vastaus kommenttiin #23

Mä en tiiä ootko sä juha hämäläinen huomannut että ennen kyllä pysty jauhaa kaikenmaailman valheita mutta semmonen huomio että nykyään ei enää onnistu sun uskottavuus on mennyt. Käytännössä melkein kaikki maailman tieto on saatavilla silmänräpäyksessä.

Nyt ne linkit kehiin ja lopeta valhetelu koskee käytännössä kaikkia sun kommenteja.

Niinhän tekin kieltolain puolustelijat vaaditte aikanaan todisteet meidän kertomuksille järkevämmästä päihde politiikasta ja niille myös löytyy todisteet ja joka päivä näitä tulee lisää (yhtään todistetta en ole ikinä saanut nykyisen lainsäädännön ja kielolain puolesta siis en ikinä mietippä sitä) ja syy on se ja sun väitteille että niitä todisteita ei kyllä löydy sori siksi et pysty höpö juttujasi myöskään todistamaan joten luovu nyt oikeasti vääristä harhakuvitelmistasi se että uskot joulupukkiin tai kieltolakiin ja kovempiin tuomioihin ei tee niistä tosia. Sun pitää pystyä todistamaan nämä väitteesi ja olen varma että et pysty siihen sä et saa aikaiseksi edes yhtä todistetta sen puolesta että nykyistä lainsäädäntöä kannattaa jatkaa kun taas täällä on todistettu kymmenillä eri asioilla miksi meidän kuuluu nyt lopettaa tämä melkein 60vuotta kestänyt järjettömyys, ymmärrän että on vaikea luopua siitä mihin on uskonut koko elämänsä mutta niin se oli järkytys monelle aikoinaan kun huomattiin että maa ei olekkaan kaiken keskipiste ja maa kiertää aurinkoa ei toisin päin vaikutat nyt hyvin monen silmissä sen aikaiselle kirkolle joka yritti kieltää tämän asian kaikin keinoin mutta uskovaan tiede tulee
Voittamaan tässäkin asiassa ihmiset luottavat tieteellisiin todisteisiin ja ne todistavat että kieltolaki ei toimi .

Markus Korhonen Vastaus kommenttiin #18

Kyllä se vaan niin on että oli se alkoholin,kannabiksen tai huumeiden tai nuuskan kieltolaki niin se ei toimi. Hyvä esimerkki 20v sitten ns.suomessa kielletty tuote eli nuuska mitä tapahtunut 18 vuotiasta 25% (2017) on kokeillut nuuskaa kun vuonna 1995 luku oli 5% et hyvin toimii kiellot.

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/lm-lait...

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #18

"Useimpien ihmisten elämässä on vaikeuksia. Suuristakin sellaisista selviää paremmin selvinpäin. Kysymys on asenteesta ja selkärangasta."

Harva meistä on rautaa. Kun elämä kolhii tarpeeksi, jotkut sairastuvat esimerkiksi masennukseen, jotkut addiktioon. Tulisiko myös mielenterveysongelmaisia kohdella kuin saastaa, koska kehtaavat olla heikkoja?

"Kieltolain aikaa on turha verrata nykypäivän huumeiden kieltoon. Nykyisin kaupan olevat huumeet ovat niin addiktoivia, ettei alkoholia voi edes verrata niihin."

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...

Valitettavasti olet väärässä. Tieteellinen tutkimus on viime aikoina osoittanut alkoholin olevan yleisesti käytetyistä päihteistä haitallisin. Useimmat huumeet eivät yllä addiktiopotentiaalinsakaan puolesta sen tasolle.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #25

Mielenterveysongelmat ovat hyvin läheisessä suhteessa päihdeongelmiin. Alkoholi ja päihteet pahentavat ja aiheuttavat mielenterveysongelmia. Mielenterveysongelmat altistavat runsaalle päihteiden käytölle. Päihteidenkäyttö ja mielenterveysongelmat altistavat syrjäytymiselle. Päihteet, mielenterveysongelmat ja syrjäytyminen ovat tavallaan "paha kolminaisuus" jotka ruokkivat toisiaan.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #28

Tulevaisuudessa addiktiot nähdään varmasti mielenterveyden ongelmina muiden joukossa, ilman sitä leimaa, joka niihin vielä nykyään liittyy (toki päänuppivaivoihinkin liittyy yhä oma leimansa, mutta ehkä siitäkin päästään vähitellen eroon). Suuntahan on jo se, että hoitoa päihde- ja mielenterveysongelmiin pyritään tarjoamaan samoissa paikoissa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Enpä kyllään yhtään ihmettele.
Ns. sanotut betsothan ovat jo kiven ja kannon alla niitä oikeasti tarvitseville.
Esim bentsodiatsepiinia pidetään yleisesti huumeena ja paniikkihäiriöisellä voi olla vaikeuksia saada kyseisiin aineisiin reseptiä vaikka olisi elänyt muuten kunnolla ja nuhteettomasti.

Juha Hämäläinen

Lääkekäyttöä ei pidetä huumeiden väärinkäyttönä. Tiedän tosin lääkekäyttäjiä, jotka myyvät lääkkeitään huumehörhöille. Siinä on yksi syy lääkkeiden turhankin tiukalle reseptin saannille.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Aikoinaan PKV-lääkkeisiin sai hyvin helposti reseptin lääkäriltä. Pahimmat sekakäyttäjät ja monipäihdeongelmaiset hankkeivat silloin merkittävän osan käyttämistään huumausaineista laillisilla resepteillä. Laillisesti hankitut ja päihteenä käytetyt PKV-lääkkeet ovat vieläkin merkittävä osa suomalaista huumeiden käyttöä.

Merkittävä osa PKV-lääkkeistä omaa päihdyttäviä ominaisuuksia ja riippuvuuspotentiaalin. Jos ohjeen mukatun nautitun lääkkeen pitkäaikaishaittavaikutuksena ihmiselle kehittyy riippuvuus ja tämä ajaa käyttämään ylimääräisiä "lääkkeitä" niin missä menee lääkekäytön ja huumeidenkäytön raja. Entäs tilanteessa jossa kroonisista kivuista kärsivän lääkitys lopetetaan "riippuvuuspelon" ja "väärinkäyttöpelon" vuoksi ja tämän ainoa vaihtoehto on käyttää esimerkiksi helposti hankittavaa Subutexia kivunhoidossa.

Suurin osa huumausaineiden käyttäjistä käyttää huumausaineita päihteenä mutta on olemassa pieni vähemmistä huumausaineiden käyttäjiä jotka ovat ajautunuut päihteidenkäyttäjiksi "lääkehoidon" tai "todellisten" kipujen vuoksi.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Pidän erittäin huolestuttavana että nykyajan suuntaus on mennyt siihen että meitä paniikkihäiriöisiä yritetään hoitaa mitä kammottavimmilla lääkkeillä jotka ovat tarkoitettu esim skitsofrenian hoitoon, eli antipsykooteilla.

Täysin terveillekkin ihmisille on tyrkytetty unettomuusongelmaan mirtatsapiinia joka on helkutin kova aine mihin jää kiinni taatusti.

Jos joku saa kolkyt kertaa vuodessa paniikkikohtauksen niin olisi järkevämpää hoitaa hänen hetkellinen huono olonsa vain pameilla.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #12

Antipsykootit ovat hyvin "markkinoitu" tuote. Auttavat lääkeyhtiöiden markkinoinnin ja tutkimustuloksien mukaan lähes vaivaan kuin vaivaan. Masennuslääkkeet ovat toinen hyvin "markkinoitu" tuote.

Antipsykooteista ei enää puhuta vanhakaltaisesti neurolepteinä (kuulostaa pahalta) vaan anti-psykootteina. Käytännössä ne ovat kuitenkin "lamaavia" lääkkeitä jotka käytännössä "turruttavat". "Kemiallinen lobotomia" on niitä hyvin kuvaava pilkkanimi.

Ymmärrän kyllä "turruttamisen" ja "lamaamisen" tarpeen pahassa psykoottisessa tilassa, jos potilas on siinä kunnossa että puree palasia itsestänsä tai täysin harhojen vallassa mutta niiden käyttäminen "yleislääkkeenä" tai oheislääkityksessä" monissa psykiatrisessa sairastiloissa on mielestäni hyvin kyseenalaista. Anti-psykootit nähdään tehokkaina lääkkeinä etenkin lääkärien ja hoitohenkilökunnan mielestä. Onhan paljon "kivempi" hoitaa puolihorroksessa olevaa rauhallista potilasta kuin puheliasta, vilkasta tai aktiivista (sekä hyvässä että pahassa) potilasta joka vie aikaa ja vaatii.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #12

#12. Keskushermostoon vaikuttavien huumeiden lääkekäyttö on tietenkin vaikea asia. Potilaan kärsimykset pitäisi kuitenkin lievittää kemiallisesti, jollei muita keinoja ole. Pidän Käypä hoito- kaavamaisuutta idioottimaisena.

Potilaat ovat yksilöitä ja niin myös heidän sairautensa, jota ei yksinkertaisesti voi hoitaa kaikilla samalla tavoin.

Lääkärihän on sitä varten, että hän etsii parhaan hoidon kullekin. Jotkut lääkärit tekevät niin, moni ei.

Lisäongelma on hoitojen ja lääkkeiden korvattavuus. Osa hyödyllisistä lääkkeistä on vain tylysti jätetty kokonaan pois korvattavien listoilta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Liian monin on koukussa lääkkeisiin ja alkoholiin, se on varmaan yksi syy siihen et bentsoja on vaikea saada lääkäriltä. Linjaa on kiristetty, mutta ikävää että oikeasti sairas ei saa apua.

Pekka Iiskonmaki

Valtion monopolin on vaikea kilpailla markkinoiden kanssa.

Virallinen alkoholin kulutus Suomessa ei nouse, koska olutta ja muita juomia saa niin helposti ja edullisesti vapailta markkinoilta.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tietysti poliisi puuttuu ja pitääkin puuttua rikolliseen toimintaan. Tosin poliisin, oikeusjärjestelmän ja vankeinhoitolaitoksen resurssit ovat rajalliset ja he joutuvat priorisoimaan että mitä he tutkivat ja mihin puuttuvat. Onko muutaman katutason "pillerikauppiaan" nappaaminen tärkeämpää kuin esimerkiksi tutkia seksuaalirikosjuttuja tai lähettää partio kotiväkivaltatilanteeseen. Poliisi ei pysty puuttumaan kaikkeen tietämäänsä tai epäilemäänsä rikollisuuteen, joten se priorisoi.

Ulkomaisten harjoittama katujengityylinen (myynti kadulla) "pillerikauppa" lienee luultavasti prioriteetin yläpäässä mutta huumausainekaupan täydellinen "kitkeminen" on mahdotonta. Aina tulee uusia myyjiä, uusia toimijoita, uusia toimintatapoja ja uusia myyntiartikkeleita. Jos "kadulta" saadaan suuri erä takavarikoitua niin tarjonnan alennuttua on myyjän markkinat ja uusi markkinarako ja mahdollisesti paremmat hinnat ja varma menekki tuovat taas uusia yrittäjiä. Huumausainekauppa on markkinataloutta puhtaimmillaan (suuret voitot, alhainen tuotetakuu, suuret riskit, suuri kysyntä). Se ei tule loppumaan ikinä, se muuttaa vain muotoaan. Eikös virallinen arvio takavarikoiduista huumemääristä ole maksimissaan kymmenen prosenttia kokonaismäärästä.

Monet haluavat ja vaativat poliisille, oikeuslaitoksella ja vankeinhoitolaitokselle lisää oikeuksia ja kovennuksia huumerikollisten tuomioihin tai heikennyksiä heidän oikeuksiinsa, mutta saavutetaanko tällä tavoiteltava tilanne. Otetaan kolme esimerkkiä maailmalta:

Meksikon valtio iski aikoinaan valtoimenaan rehoittavaan huumeiden salakuljetukseen ja huumebisnekseen. Tehokasta "huumeiden vastaista työtä" on nyt tehty yli 10 vuotta. Onko nykymenon yli 20.000 kuollutta vuodessa se saavutus johon pyrittiin. Käsittääkseni huumebisnes ei loppunut, toimijat muuttuivat, aseistautuivat ja muuttuivat entistä väkivaltaisemmaksi. Oliko tämä johon pyrittiin?

Yhdysvalloissa on "kovat" ja "pitkät" tuomiot myös pienimuotoisesta huumekaupasta, jopa käytöstä ja hallussapidosta. USA:ssa on länsimaaksi kovat vankiluvut ja merkittävä huumausaineongelma. Erityisesti opioidi-kriisi on saanut julkisuutta tällä hetkellä. Yhdysvallat on yksi maailman kovimmista vankilaan sulkijoista ja silti siellä on pahoja huumeongelmia. Miksi?

Filippiinien huumesota on johtanut tuhansiin teloitusluonteisiin tappoihin ja "kuolemanpartioihin". Yleensä "kuolemanpartiot" on yhdistetty vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin ja "valtioterrorismiin". Suomessa kuolee n. 200 ihmistä vuodessa huumausaineisiin ja niiden haitoista kärsitään jossain mitassa, mutta ei meillä ole "kuolemanpartioita". Itse näen ainakin Suomen huumausainehaitat ja huumausainekuolemat vähäisempänä haittana kuin sen että kuolleita teloitettuja kerättäisiin aamuisin kadulta ja osa ihmisistä (tai oikeammin huumausaineitä käyttävät "eläimet") olisivat vapaasti metsästettävää riistaa.

Tuossa oli kolme esimerkkiä "kovista" keinoista maailmalta ja niiden lopputuloksesta. Huumausaineet tai oikeammin kaikki päihteet tulevat aina aiheuttamaan haittoja ja ongelmia. Kriminalisointi ja poliisitoiminta ovat yksi keino ehkäistä haittoja, muttei suinkaan ainoa. Korvaushoito, psykiatrinen päihdehoito, neulojen vaihtopisteet ja neuvonta ovat toisenlaisia keinoja ratkaista ja ehkäistä huumausaineiden aiheuttamia yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia haittoja. Tulevaisuudessa keinovalikoima voi laajeta mm. ns. "piikityspaikkoihin", käytön dekriminalisointiin tai jopa joidenkin huumausaineiden laillistamiseen ja lailliseen jakelukanavaan. Näinhän on joiden päihteiden kohdalla esimerkiksi jo toimittukin (esim. tupakka, kahvi tai alkoholi). Keinot ja ajat muuttuvat ja suvaitsevainen ja ymmärtäväinen suhtautuminen voi joissain tapauksissa jopa olla suotavaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Bentsoja ei vielä kymmenen kaksikymmentä vuotta sitten pidetty lainkaan huumeina, vaan ne olivat perusrauhoittavia, joita lääkärit helposti määräsivät. Ilmeisesti niistä ei tiedetty vielä tarpeeksi, koska monet uskoivat, ettei niistä voi tulla riippuvaiseksi. Ennen kaikkea niitä määrättiin paljon alkoholisteille, jotta he jaksaisivat olla juomatta.

Bentsot tekevät aggresiiivisesta ja ylimaanisesta ihmisestä rauhallisen ja varsin miellyttävän oloisen seuralaisen. Ongelmana on tietysti vain se, että niihin kehittyy sekä toleranssi että riippuvuus ja niistä on äärimmäisen vaikea vierottua.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

"Bentsot" ovat erittäin hyviä lääkkeitä oikeassa tilanteessa ja lyhytaikaisessa käytössä. Hammaslääkäripelko, paniikkikohtaus, väliaikainen unettomuus, tai "ahdistuskohtaus" niin pieni annos "bentsoa" on erittäin tehokas lääke ja apu. Lääke todellakin rauhoittaa "kiihtynyttä" ja ahdistunutta "mieltä". Alkavan deliriumin tai "viinakramppien" hoidossa kunnon diapam-kyllästys on säästänyt paljon ihmishenkiä. Hyvä lääke oikeassa tilanteessa.

Mutta "bentsoihin" liittyy muutamia ongelmia. Ne ovat riippuvuutta aiheuttavia, sopivat päihteeksi ja ovat suurihaittaisia päihteinä.

"Bentsoja" säännöllisesti käytettäessä toleranssi niiden vaikutuksen suhteen nousee. Lääkityksen kohdalla tämä tarkoittaa sitä että hoitovaste laskee ja annoskoko alkaa nousta. Tietyissä käyttöaiheissa niiden vaikutus voi lähes loppua tai niitä on pakko käyttää päivittäin ollakseen "normaalitilainen". Esimerkiksi bentsoja nukahduslääkkeinä pitkäaikaisesti käyttänyt ei välttämättä saa unta ollenkaan ilman ilta-annosta tai "bentsoja" syödään "ahdistuneisuuteen tai rauhattomuuteen" pysyväisluonteisesti. Lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitetusta lääkkeestä voi tulla helposti päivittäislääke.

Päihdekäytössä "bentsot" ovat erittäin ongelmallisia. Ne ovat "lamaavia" ja yhdistettynä suomalaistyyppiseen sekakäyttöön (alko, opioidit, lääkkeet) niiden lamaava vaikutus pahentaa useimpien päihteiden lamaavaa vaikutusta. Opioidit, alkoholi, bentsot ja Lyricat sekakäytössä ovat suomalaisen huumekuoleman perikuva. Vaikka "bentsot" ovat "rauhoittavia" niin niiden yhteisvaikutus alkoholin kanssa on huono. Vahva humala ja bentsoannos tekevät ihmisestä "sekoilevan" "sössöttäjän" jolla ei ole mitään järkeä päässä. Humalainen "bentsopää" on yleensä sekavin, arvaamattomin ja vaarallisin kaikista erityyppisistä päihteidenkäyttäjistä. Siinä missä lääkekäytössäkin "bentsot" aiheuttavat riippuvuutta niin päihteidenkäytössä ne ovat yksi pahimmista. "Bentsoriippuvuus" on yksi kovimmista riippuvuuksista ja siitä vierottautuminen on hyvin hankalaa. Huumausaineenkäyttäjistä monet pitävät pahimpana ongelmanaan ja riippuvuutetaan juuri "bentsoja".

On olemassa sanonta huumaidenkäyttäjien keskuudessa: Jos haluat sotkea kaikki asiasi, päästä poliisin kanssa tekemisiin niin helpoin tapa on vetää viinaa ja bentsoja sekaisin.

"Bentsot" ovat erittäin hyvä ja monikäyttöinen lääke lyhytaikaisessa lääkekäytössä oikeassa tilanteessa, mutta päihteenä yksi eniten ongelmia aiheuttavista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset