Perinteinen urheilu tekee kuolemaa Suomessa

YLE kirjoittaa keihäänheiton hiipumisesta Suomessa.

https://yle.fi/urheilu/3-10314617

Näin on käynyt jo pitkänmatkan juoksulajeissa, mäkihypyssä ja monessa muussakin lajissa. Palloilulajeista Squash on jo kuollut ja kuopattu ja tenniskin kituu. Kunnalliset kentät ovat pääosin tyhjillään.

Yksilölajeissa saattaa kehittyä lahjakas urheilja, joka pärjää aikansa, mutta jos laji ei saa yksilöstä nostetta, niin se kuolee. 

Miksi näin on käynyt Suomessa?

Tilanne on sama kuin työn tekemisessä. Olemme käytännössä menettäneet osan nuorista, joita ei kiinnosta sen enempää työn tekeminen, opiskeleminen kuin urheilukaan, koska he eivät koe saavansa haluamaansa näistä asioista.

Toinen merkittävä tekijä on keskimääräinen taloudellinen vaurastuminen, joka ei motivoi fyysiseen ponnisteluun.

Vastapainona tälle on perheiden köyhtyminen, jolloin lahjakkuuksia putoaa pois harjoituskentiltä, koska vanhemmilla ei ole varaa maksaa kalliita harjoitusmaksuja. Tämän olen nähnyt omin silmin ollessani mukana juniorijalkapallojoukkueen toimihenkilönä. Monta lupaavaa ja ikäisekseen loistavaa pelaajaa joutui lopettamaan perheen taloudellisiin realiteetteihin.  Joukkue ei taas kyennyt kustantamaan kollektiivisesti köyhempien perheiden lasten peli- ja turnausmaksuja. 

Kolmas tekijä on Internetin degeneroiva vaikutus perinteiseen urheiluun.

Olemme saaneet Suomeen lukuisia EM- ja MM-mitaleita e-urheilusta.

Ymmärrän lukijan ihmetyksen, siis mistä ihmeen e-urheilusta.

Osa lapsista ja nuorista hakkaa päivät pääksytysten PC:a tai Playstationia. Jotkut ovat saaneet tästä itselleen tuottavan ammatinkin. He siis urheilevat nostamatta persettään penkistä.

Tämä lienee tulevaisuutta monessa mm. autourheilussa. Internetissä kuka tahansa pääsee ajamaan mitä tahansa formula- ralli tai rata-autoa maksamalla vain pelin hinnan. Internet on täynnä erilaisia kisoja, joissa osassa on jopa mittavia rahapalkintoja. Toki miljoonasta osallistujasta karsitaan armotta kuona pois. Ei sielläkään pärjää kuin parhaat. 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu