kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Perinteinen urheilu tekee kuolemaa Suomessa

YLE kirjoittaa keihäänheiton hiipumisesta Suomessa.

https://yle.fi/urheilu/3-10314617

Näin on käynyt jo pitkänmatkan juoksulajeissa, mäkihypyssä ja monessa muussakin lajissa. Palloilulajeista Squash on jo kuollut ja kuopattu ja tenniskin kituu. Kunnalliset kentät ovat pääosin tyhjillään.

Yksilölajeissa saattaa kehittyä lahjakas urheilja, joka pärjää aikansa, mutta jos laji ei saa yksilöstä nostetta, niin se kuolee. 

Miksi näin on käynyt Suomessa?

Tilanne on sama kuin työn tekemisessä. Olemme käytännössä menettäneet osan nuorista, joita ei kiinnosta sen enempää työn tekeminen, opiskeleminen kuin urheilukaan, koska he eivät koe saavansa haluamaansa näistä asioista.

Toinen merkittävä tekijä on keskimääräinen taloudellinen vaurastuminen, joka ei motivoi fyysiseen ponnisteluun.

Vastapainona tälle on perheiden köyhtyminen, jolloin lahjakkuuksia putoaa pois harjoituskentiltä, koska vanhemmilla ei ole varaa maksaa kalliita harjoitusmaksuja. Tämän olen nähnyt omin silmin ollessani mukana juniorijalkapallojoukkueen toimihenkilönä. Monta lupaavaa ja ikäisekseen loistavaa pelaajaa joutui lopettamaan perheen taloudellisiin realiteetteihin.  Joukkue ei taas kyennyt kustantamaan kollektiivisesti köyhempien perheiden lasten peli- ja turnausmaksuja. 

Kolmas tekijä on Internetin degeneroiva vaikutus perinteiseen urheiluun.

Olemme saaneet Suomeen lukuisia EM- ja MM-mitaleita e-urheilusta.

Ymmärrän lukijan ihmetyksen, siis mistä ihmeen e-urheilusta.

Osa lapsista ja nuorista hakkaa päivät pääksytysten PC:a tai Playstationia. Jotkut ovat saaneet tästä itselleen tuottavan ammatinkin. He siis urheilevat nostamatta persettään penkistä.

Tämä lienee tulevaisuutta monessa mm. autourheilussa. Internetissä kuka tahansa pääsee ajamaan mitä tahansa formula- ralli tai rata-autoa maksamalla vain pelin hinnan. Internet on täynnä erilaisia kisoja, joissa osassa on jopa mittavia rahapalkintoja. Toki miljoonasta osallistujasta karsitaan armotta kuona pois. Ei sielläkään pärjää kuin parhaat. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Yhteiskunta alkaa lahoaamaan aina päästä.

Urheilu on ensimmäisiä asioita, joista luovutaan.

Rahat ei riitä harrastuksiin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä yksin raataminen ei taida vaan enää olla suosittua, vielä sellaisiakin yksiläitä löytyy, jotka viitsivät itseään rääkätä, kuten Iivo Niskanen.

Helppous ja monet mahdollisuudet ajavat pois varsinkin lajeista, joissa pitää tehdä yksin koko työ, isossa maailmassa, kuten Amerikassa, ja Afrikan maissa urheilu on lähes ainoa keino nousta pois köyhyydestä, Suomessa on asiat niin paljon paremmin, ettei vetoa löydy.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Mutta jotain hohtoa kuitenkin URHEILUSSA on kun nämä istuviltaan sohvalla kilpailevat haluavat puhua e-urheilusta.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Onhan moottoriurheilukin urheilua, eikä siinäkään nosteta persettä auton penkiltä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

heh heh, hyvä vitsi.

Penkkiurheilua se on vaikkapa maantiepyöräilykin, joka on ammattilaistasolla maailman rankin urheilulaji. Perse penkissä munamankelilla kihnutetaan kilometri kilometrin perään.

Pyöräilyn rankkuuden ymmärtää, kun edes kerran eläessään ajaa vähintään kilometrin mittaisen nousun, jossa nousua on sata metriä ja lähellä maksimisykkeitä tai tasamaalla testaa, kuinka kauan kykenee ajamaan 40km/h edes myötätuulessa. Tour de Francen keskinopeus on tuo 40km/h Alpit ja Pyreneet mukaan luettuna.

Siitä, että pyöräily olisi rankinta triathlonistit saattavat olla eri mieltä, mutta heillä ei olekaan kolmea suurta ympäriajoa (Tour, Vuelta, Giro) vuodessa ja siihen jokunen pitkähkö klassikkokisa päälle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt pitää kysyä, että onko esimerkkejä hyvinvoivista valtioista, joissa urheilu ei kiinnosta? Tämä vaan sen haarukoimiseksi, että onko (yksilö)urheiluinnon laskeminen merkki jostain yleisemmästä rappiosta.

"...jolloin lahjakkuuksia putoaa pois harjoituskentiltä, koska vanhemmilla ei ole varaa maksaa kalliita harjoitusmaksuja." Tämä koskee pääosin ammattilaisurheilulajeja, kuten jääkiekkoa. Tuskin merkittävästi esim. suunnistusta.

Jääkiekkoseura on helposti yhdistykseksi naamioitunut yritys, joka saa kunnallistakin tukea ihan eri tavalla kuin kuntosaliyrittäjä. Suunnistusseura taas on pikemminkin harrastajien yhdistys.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

En lähtisi erittelemään valtioita niiden hyvinvoinnin perusteella, vaan pikemminkin sillä, paljonko valtioita edustavat ns. ostourheilijat tai maahanmuuttajat jne.

Se kertoo jotain kansakunnan omasta kyvystä tuottaa huippu-urheilijoita.

Köyhän perheen lapset eivät edes suunnista, koska kuka heille ostaa ne kartat ja kompassit, lenkkarit ja verkkarit? Ei kaikkea voi hankkia kirppiksiltä.

Jossain naureskeltiin taannoin Ranskan jalkapallon MM-kisajoukkueelle, jossa etnisesti ranskalaistaustaiset pelaajat vaikuttivat olevan vähemmistössä.

"onko urheiluinnon laskeminen merkki jostain yleisemmästä rappiosta."

Se saattaa olla rappion indikaattori, mutta selkeämmin se on merkki siitä, että ihmiset eivät jaksa panostaa kilpaurheiluun, koska kokemuksia ja elämyksiä on tarjolla yllin kyllin muutoinkin.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Risto: "Tuskin merkittävästi esim. suunnistusta."

Tästä rohkenisin olla eri mieltä. Olen joskus esittänyt suunnistuksen luokiteltavaksi moottoriurheilulajiksi, ksoka sen harrastaminen vaatii moottoriajoneuvon.

Suomalaiseen luonteeseen sopii joukkueurheilulajit. Siitä osoituksena on esimerkiksi menestys tenniksen nelinpelissä.

Pekka Iiskonmaki

''Köyhän perheen lapset eivät edes suunnista, koska kuka heille ostaa ne kartat ja kompassit, lenkkarit ja verkkarit?''

He maksavat myös suhteessa korkeimmat verot, joista valtaosa ei palaudu heille.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Selitä se, että miksi kaikki vapaa-aika kannattaa käyttää kilpaurheiluun. Mitä siitä on hyötyö, jos lajista ei saa ammattia ?

Toni Rintala

"Selitä se, että miksi kaikki vapaa-aika kannattaa käyttää kilpaurheiluun."

Suurin osa kilpailijoista harrastaa kilpailemista. Minäkin harrastan kilpailujen järjestämistä. Tänäänkin olin kilpailunjärjestäjänä koko päivän.

Kilpaurheilu kasvattaa ja opettaa. Siksi nykyihminen on sitä harrastanut jo (kymmeniä) tuhansia vuosia..

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Lienisikö tuo niin haitallista vaikka ripottelisimmekin kevyt mullat huippu-urheilulle, tai siis suomalaisten menestymiselle sillä saralla. Paljon vakavampi asia on, että liikunnasta on kadonnut se liikkumisen riemu, ja tätä kautta kai ne menneiden aikojen menestyjätkin tulivat, eli liikkuminen lihasvoimin oli luonnollista. Nykyään ei voi eikä taida edes olla "luvallista" harrastaa liikkumista mikäli et sijoita sen harrastamiseen huomattavia summia.

Ja perinteisen "suomalaislajin", keihään, tämän hetken huippu Oliver Helander on tullut keihään pariin käsipallosta ja tässä ehkä paljastuu yksi syy miksi menestyminen on suomalaisille harvinaista herkkua. Eli taaperot kävelemään opittuaan ohjataan harrastamaan vain yhtä ja ainoaa lajia jotta sitten myöhemmällä iällä lapsi voisi tehdä "tiliä" harrastuksen muuttuessa ammatiksi.

Ja mitä muuten tulee tuohon e-urheiluun, niin siinäkin vaaditaan kokolailla kovaa kuntoa, että jaksaa keskittyä pelaamiseen pidemmän tovin. En siltikään näe sitä minään "oikeana" urheiluna, mutta helposti saatava kuvitelma, että siinä lajissa pärjäisi tavallinen sohvaperuna lie väärä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Lajit vaihtuvat, kun vähän kiinnostavat katoavat ja uusia nousee tilalle. Salibandya ja lumilautailua harrastavien määrä ei ole ollut laskusuunnassa.

Huolestuttavinta taitaa olla ei lainkaan liikkuvien määrä, niin lapsissa kuin aikuisissa. Sillä rintamalla on sikiämässä melkoinen aikapommi.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kävellen, pyörällä, suksilla kouluun, Liikuntatunnilla vaikkapa pesäpalloa, koulun jälkeen harrastuksiin pyörällä, kävellen, siis arkiliikuntaa.
Missä se nykyisin on? Äiti/isä vie harkkoihin, hakee pois, hyötyliikunta, missä?
Koulujen hiihto-, juoksu-, yms kilpailut; ei palkintoja.
Kilpaurheilun voi heittää mielestäni aivan hyvin sivuun; yhteiskunnalle kallista.
Miksi esim koulujen mm jääkentät eivät voisi rakentua oppilasvoimin?

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kävellen, pyörällä, suksilla kouluun, Liikuntatunnilla vaikkapa pesäpalloa, koulun jälkeen harrastuksiin pyörällä, kävellen, siis arkiliikuntaa.
Missä se nykyisin on? Äiti/isä vie harkkoihin, hakee pois, hyötyliikunta, missä?
Koulujen hiihto-, juoksu-, yms kilpailut; ei palkintoja.
Kilpaurheilun voi heittää mielestäni aivan hyvin sivuun; yhteiskunnalle kallista.
Miksi esim koulujen mm jääkentät eivät voisi rakentua oppilasvoimin?

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Perinteinen yksilöurheilu on menettänyt paljon nuoria, mutta he ovat siirtyneet palloilulajeihin. Mitallisaldon kannalta se on tietysti katastrofi, koska palloilulajeista on saatavilla vain se yksi mitalli kisoista hirveän panostuksen jälkeen, jos sitäkään. Yksilölajeissa sitä harrastajapohjaa ei kuitenkaan niin mahdottomasti tarvittaisi, että muutama lahjakas urheilija nousisi huipulle ja toisi niitä mitalleja. Jääkiekko, salibandy ja jalkapallo vievät aivan valtavan määrän junioreja, ja koripallonkin suosio on kasvussa.

Tämä on vain luonnollista. Onhan kyseisiä lajeja huomattavasti viihdyttävämpää harrastaa ja katsoa.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Jääkiekko, salibandy ja jalkapallo vievät aivan valtavan määrän junioreja, ja koripallonkin suosio on kasvussa."

Jääkiekossa on tullut hieman menestystä mutta noissa muissa lajeissa se saa odottaa itseään. Huvittavin ja surullisinkin esimerkki on tuo jalkapallo, eräs pienen pieni saarivaltio on jo pärjännyt kohtalaisen hyvin, ja juuri päättyneissä MM-kisoissa hopean korjasi Kroatia. Tuo viimeksi mainittu on väkiluvultaan noin miljoonaa pienempi kuin Suomi.

Lisäystä: Eikä se kansantulokaan aina ole niin merkitsevä, Krotialla BKT/asukas on noin kolmasosa Suomen vastaavasta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Urheilu vaatii motivaation, eikä se synny siitä, että meillä on aikaisemmin pärjätty esim. keihäänheitossa. Pitäisi olla paljon ketterämpiä järjestämään harrastusta nuoria kiinnostavissa lajeissa ja ne saattavat muuttua nopeastikin. Nythän yleisurheilussa näyttäisi olevan juoksulajien vuoro olla kiinnostuksen kohteena.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Minun ehdotukseni: lopetetaan huippu-urheilun tukeminen ja urheilun erittäin kalliiden TV-lähetysten ostaminen!

Säästyvät rahat voitaisiin hyvin pistää liikunnan tukemiseen - etenkin nuorten.

PS. Toinen todellakin leikkausarvoinen kohde on Euroviisut - täyttä rahan tuhlaamista.

Toni Rintala

"Säästyvät rahat voitaisiin hyvin pistää liikunnan tukemiseen - etenkin nuorten."

Muna - kana. Kuka viitsii liikkua, jos ei ole esikuvia?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ihanko totta, Toni? Mielestäni se tärkein asia on liikkuminen. Tärkeintä ei ole esikuvien luominen. Taitanet olla eri mieltä.

Uskotko todellakin, että nuoret eivät liikkuisi, jos ei olisi esikuvia?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #20

Mielipiteitä maailmalta:

- Tulisiko meidän kuunnella Tahko Pihkalan sanomaa: kun 10 miestä kiertää stadionia ja 10 000 istuu ja katselee, pitäisi olla päinvastoin.

- Kaikki kilpaurheilu pitäisi harkita uudelleen. Osan siitä voisi siirtää suoraan sirkukseen.

- Runsaat 100 vuotta vanha moderni olympialiike pitäisi uudistaa. Massat liikkeelle.

- Voittaja on itsensä voittaja.

- Kun kiinalaiset tulivat ensimmäistä kertaa katsomaan olympialaisten kilpajuoksua he sanoivat, me olemme tuhansia vuosia tienneet, että toinen mies juoksee nopeammin kuin toinen.

- Raha ja urheilu - huono yhdistelmä.

- Polkupyörä on ihmiskunnan nerokkain maakulkuneuvo.

…..

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_Pihkala

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset