kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Afrikka ei ansaitse apuamme, hukkukoot siis korruptioonsa.

Lähestyn afrikkalaista korruptiota eläinsuojelun näkökulmasta.

Katselin eilen illalla dokumentaarista tosi-TV ohjelmaa amerikkalaissotilaista, jotka omista (enemmän tai vähemmän) pyyteettömistä lähtökohdistaan ovat lähteneet Tansaniaan suojelemaan norsuja salametsästäjiltä. Ryhmä aloittaa työnsä ja on pelottavan tehokas. Salametsästäjiä käräytetään ja norsunluuta saadaan takavarikkoon.

Tämä kirjoituksen jatko on spekulaatiota, mutta käsittäkseni juuri näin Afrikassa valtiosta riippumatta toimitaan.

Salametsästys on tosiasiallisesti valtion korkeiden virkamiesten suojeluksessa ja esim. Tansaniassa norsujen suojelu on ollut suojelun irvikuvan malliesimerkki, vaikka Tansanian valtiolla on omiakin riistanvalvojia. Näiden tehokkuus on ollut kuitenkin sitä luokkaa, että kuten ohjelmassa todettiin: "norsuja tapetaan enemmän kuin niitä syntyy."

Amerikkalaissotilaat saivat tilanteen kääntymään, jolloin Tansanian hallitus luonnonvaraministerin suulla peruutti sotilaiden oikeuden operoida Tansaniassa ja kielsi tansanialaisia toimimasta yhteistyössä jenkkisotilaiden kanssa.

Syynä lienee se, että rahavirta salametsästäjiltä ministereille alkoi kuivumaan uhkaavasti.

Mitään muuta järkevää syytä kielloille ei voi olla olemassa.

Tuskin ministeri aikuisten oikeassa oli huolissaan salametsästäjien terveydestä ammattisotilaitten kiväärin piipujen edessä.

Norsujen lisäksi myös sarvikuonot ovat vaarassa hävitä, koska niiden metsästystä ei valvota "kaikin käytettävissä olevin keinoin."

Kauanko Suomen metsissä olisi riistaa mentaliteetilla, että salakaadosta selviäisi maksamalla paikalliselle poliisille virkistysrahaa?

Afrikassa kaikki, aivan kaikki, toimii tällä periaatteella.

Siis hukkukoot korruptioonsa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Afrikkaan en ole kehitysapuun antanut vapaaehtoisesti lanttiakaan, koska afrikkalaiset eivät sitä ansaitse. Kerroit yhden syyn, joka on korruptio. Kansat, jotka eivät huolehdi itsestään eivät ansaitse meidänkään apuamme.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

....... mutta kyllä kait siellä menee avustusta ihan oikeisiinkin kohteisiin.
Pitäisi vaan saada rehellistä tietoa siitä kuinka paljon menee vääriin käsiin.

Korruptiota on joka puolella maailmaa, nimi saattaa vaihdella.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Taitaa pääosa avusta mennä erilaisten johtajien taskuihin.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/13/suomen-ke...

Ja eiköhän kehitysapuvirkamiehet ota osansa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #3

#3

> Taitaa pääosa avusta mennä erilaisten johtajien taskuihin.

ooo

Taitaa suuri osa kansasta uskotella itselleen noin ja samalla välttyä ajattelemasta vastuullisesti ja säästää rahansa itselleen.

Vääryyksiä tapahtuu, niin kuin kaikkialla missä on paljon rahaa, mutta sitkeimmät eivät lannistu siitä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #5

"..mutta sitkeimmät eivät lannistu siitä."

Toki eivät. Mutta ainakaan itselläni ei ole niin kamalasti vuodessa lahjoittaa että laittaisin vääriin kohteisiin.

Kari Seppänen Vastaus kommenttiin #3

Suurin ongelma kehitysavussa on käytännössä se, että se vääristää täysin valtaapitävien insentiivit - aiemmin yksivaltaisuudesta hyötyminen vaati edes jonkin luonnonvaran tai kauppareitin riistämisen - kehitysavun myötä ainoa merkitys on vallalla, koska se takaa pääsyn naivien länsimaiden avokätisesti syytämiin varoihin.

Kehitysmaan diktaattorille ei omaan maan oloilla olekaan enää välttämättä mitään merkitystä. Ei tarvitse huolehtia turvallisuudesta ja infrastruktuurista edes sen vertaa, että joku öljykenttä tai kuparikaivos voisi toimia - riittää, että omat miehet kontrolloivat avustusvarojen kulkua. Ääritapauksessa insentiivit voivat olla jopa täysin avustusten henkeä vastaan - sillä, mitä surkeammin maalla menee, niin sitä avokätisemmin länsimaat ehkä avustavat.

Luulenpa, että monet kehitysmaiden sisällissodat selittyväisivät parhaiten sillä, että kyse olisi (rikollisjärjestöjen) taistelusta avustusvarojen kontrollista.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Suurin osa afrikan maista tarttis oikeasti ottaa holhoukseen mutta ehkä parempi keino saada jokainen maa kantamaan vastuun omistaan on olla antamatta latiakaan apua.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Yleltä tuli dokumenttisarja " Norsunluukoira" pari vuotta sitten samasta asiasta kotimaisin voimin. Suomalaiskaveri Toni Lahtinen lähti koiransa kanssa käräyttämään norsunluun salakuljettajia Tansaniaan.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/11/norsunluu...

Sarjan edetessä sekä Toni Lahtisen että katsojan usko afrikkalaisten auttamiseen hiipui.

SK teki jutun Lahtisesta tänä talvena ja viimeisimmässä projektissa nekin virkamiehet, jotka pari vuotta sitten olivat luotettavia, pettivät kaverin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

”... juuri näin Afrikassa valtiosta riippumatta toimitaan.”

Konttauskypärän alta kajahtaa taas: Kokonainen maanosa leimataan yhdeksi ja samaksi jonkun jenkki-realityn perusteella. Ymmärrätkö lainkaan, kuinka typerää tämmöinen on?

Salametsästys Suomessa on muuten paljon vaivattomampaa kuin Afrikassa: ei tarvitse maksaa mitään kellekään, kaverit suojelevat kyllä ja poliisit ryyppäävät samoissa hirvipeijaisissa kuin kiväärikalletkin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos ystävällisesti nimeät jonkin korruptiosta vapaan Afrikan valtion, niin mielelläni pyyhin sen pois omalta listaltani. Siihen saakka yleistän korruption koskemaan koko maanosaa.

Etelä-Afrikalla oli jonkinmoista toivoa, mutta nyt musta enemmistö tekee samaa virhettä kuin entisessä Rhodesiassa, eli nykyisessä Zimbabwessa tehtiin.

Kouluja käymättömät idiootit poistavat autosta moottorin, eli valkoisen vähemmistön ja sen jälkeen ihmettelevät, kun auto ei kulje kuin työntämällä.

Sitäkin työntöapua huudetaan sitten rikkaasta Euroopasta, kun ensin eurooppalaistaustaiset yhteiskuntaa pyörittävät tahot ammutaan pois kuleksimasta.

Väite suomalaisten poliisien syyllistymisestä melkoisen vakavaan rikokseen, eli osallistuminen salakaadetun riistaeläimen peijaisiin tietoisena siitä, että se on salakaadettu, vaatii sekin hieman perusteluja. Olet ääliö, jos tuollaista heität ilmoille ilman todisteita.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Jos ystävällisesti nimeät jonkin korruptiosta vapaan Afrikan valtion, niin mielelläni pyyhin sen pois omalta listaltani."

Voisiko Kosonen nimetä yhden korruptiosta vapaan valtion muualla maailmassa? Ja osalla Afrikan maista menee indekseissä paremmin kuin Euroopan.

"Specifically, Botswana, Seychelles, Cabo Verde, Rwanda and Namibia all score better on the index compared to some OECD countries like Italy, Greece and Hungary. In addition, Botswana and Seychelles, which score 61 and 60 respectively, do better than Spain at 57."
https://www.transparency.org/news/feature/a_redefi...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kommentissa 14 on hyvät perustelut sille, miksi voin sanoa Kososen suoltavan rasistista paskapuhetta.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Varmin ja nopein tapa muuttua suvaitsevaisesta "rasistiksi", on muuttaa muutamaksi vuodeksi Afrikkaan. Näin minulle totesi eräs Afrikassa aikoinaan kv-tehtävissä työskennellyt. En ole tuota väittämää oikeastaan koskaan epäillyt.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Aidoilla kokemuksilla on ihmeellinen vaikutus, mutta et sinä silloin ole rasisti kuin narsistisen ja äänekkään vähemmistön silmissä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Eräälle tuntemalleni henkilölle riitti työskentely VOK:ssa. Ei tarvinnut lähteä Afrikkaan saakka.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

EI nälkään kuolevia lapsia pidä auttaa, jos ne on Afrikasta, kärsikööt keskenään.

Toisaalta, jos on sairas, niin ei niitäkään kannata hoitaa, jos on nimittäin Afrikasta.

SUOMI ENSIN!

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Aika rankat mielipiteet sullä :) .
Mutta kukaan ei estä sua lähtemästä sinne pelastamaan kaikki nälkiintyneet.
Minä en koe olevani millään tavalla vastuussa siitä että ihmiset sikiää kuin kanit alueilla jotka eivät elätä kaikkia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

EI kukaan ookkaan mistään vastuussa, sillä lailla jos olisi suomenkin sotalapsia aikanaan kohdeltu, niin sepä olisi ollut varmaan sitten sinulle sopivaa toimintaa.

Sellaista se on, kun vatsa on täynnä ja ajatukset tulevat väärästä päästä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Pidä siis pitkä paasto, jos vaikka rupeis sun yläknuppikin vörkkimään samalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset