kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Ruotsalainen narratiivi, oma valuutta

YLE otti uutisissaan esille ruotsalaisen puu- ja sahateollisuuden menestymisen suomalaisen sahateollisuuden kustannuksella. Sama koskee yhtälailla kaikkea vientiteollisuutta Ruotsissa ja sitähän riittää.

https://areena.yle.fi/1-4235546?autoplay=true

Ruotsin menestystarina perustuu osin omaan valuuttaan ja sen kurssin vaihteluihin suhteessa euroon ja dollariin.

Mehän luovuimme omasta valuutastamme enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti ja se olikin myöhemmin yhtenä keskeisenä syynä ajautumisessa pitkään kestäneeseen taantumaan, josta yksityissektori alkaa vasta nyt kunnolla nousta, eli työllistää.

Julkinen sektori sen sijaan jatkaa edelleen säästökuurilla.

Paljonko ruotsalaisille on merkitystä sillä, että kahvi, banaanit ja öljy hieman kallistuvat, kun rahaa virtaa sisälle ovista ja ikkunoista edullisen valuuttakurssin mukana. Jakovaraa jää silti mukavasti vaikka rekrytoida työntekijöitä ja nostaa hieman palkkoja.

Lahden toisella puolella ei tarvitse säästellä yhteiskunnan keskeisistä toiminnoista, kuten Suomessa, jossa eletään kuin pula-aikana konsanaan; rahaa ei riitä mihinkään ja siitäkin nipistetään.

Ruotsalaiset ovat pelimiehiä ja teollisuusmaana siellä ymmärrettiin Suomea paremmin, että jos haluaa pelata pokeria, niin parhaita kortteja ei kannata jakaa etukäteen vastustajille. Suomi elää raskaasta teollisuudesta ja Bryssel käytännössä määrää, mihin hintaan tuotantoa myydään.

Suomen osalta pelimerkit ovat selkeät, eurolla mennään hamaan tappiin ja tarvittaessa vaikka pohjaan saakka. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Näin sanoi Karvinen Taloussanomissa keskellä pahinta talouslamaa: "Siirrämme Ruotsiin niin paljon kapasiteettia kuin mahdollista. Ruotsin-tehtaat pyörivät täysillä. Jokainen prosentti, minkä Ruotsin kruunun arvo putoaa, nostaa Stora Enson tulosta 115 miljoonalla kruunulla."

http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2077...

Hyvä ratkaisu olisi mennä samaan valuuttaan Ruotsin kanssa.
http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1843...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksi yhteisestä valuutasta siirtyminen toiseen yhteiseen valuuttaan olisi hyvä ratkaisu,jos kerran perusongelma on yhteinen valuutta?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Parempi ratkaisu kuin euro, mutta paras on ehdottomasti oma valuutta. Katsokaa Islantia. Kärpäsen kakan kokoinen maa nousi syvästä syöveristä omalla valuutalla muutamassa vuodessa. Täällä painutaan alaspäin koko ajan. EU ja euro, siinä kaksi kohtalonkysymystä suomalaisille.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Suomen ja Ruotsin valuuttaunioni olisi synerginen ja kummankin maan etu. Ruotsalaiset kansantaloustieteilijät ovat asian todentaneet ja suosittelivat 1990-luvulla euron sijaan yhteistä valuuttaa Suomen kanssa.

Suomessa Jaakko Kiander onkin erinomaisesti kuvannut tilastoihin perustaen asiaa artikkelissaan "Suomen ja Ruotsin taloudet kuin identtiset kaksoset"
http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1763...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomi on yhteisvelkavaluutan takia menettänyt kymmeniä miljardeja euroja vientituloja.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Svea-mamma omistaa kruunun, mutta Suomi-neito ei omista euroa. Euroopan keskuspankki omistaa euron Frankfurtissa ja päättää toimillaan mm. sen arvosta suhteessa muihin valuuttoihin. Suomen osuus EKP:n pääomasta on 1,8 %, jolla ei ole suurta painoarvoa EKP:n neuvoston kokouksissa.
Tähän on tultu ja paluuta markkaan ei enää ole muutoin kuin siten, että Saksa eroaa EMU/eurosta. Eduskunnassa tehtiin 20 vuotta sitten hyvin merkittäviä päätöksiä Suomen tulevaisuuden osalta.

https://www.youtube.com/watch?v=d5NFg6kLHjQ&t=178s

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Rinnakkaisvaluutta voisi olla yksi mahdollisuus saada kilpailukykyä takaisin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset