kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Erään merkkipäivän unohtuminen

Kesäkuussa 2018 tuli täyteen viisi vuotta siitä kun Edward Snowden vuosi lehdistölle valtaisan määrän Yhdysvaltain eri tiedustelupalvelujen salaisesti ts. laittomasti keräämää tietoa. Tapaus oli omiaan avaamaan kansalaisten silmiä sille, mitä kaikkea ns. viranomaiset puuhaavat "yön pimeinä hetkinä."

Toistaiseksi kaikkien aikojen merkittävin tietovuoto toi esille mm. mittavan maailmanlaajuisen yksityishenkilöiden salakuunteluoperaation sekä lukuisiin eri maalaisiin poliitikkoihin kohdistetun teknisen seurannan. Urkinnan kohteiksi joutuivat mm. Venäjä silloinen pääministeri Medvedjev, Saksan liittokansleri Merkel, sekä monet muut enemmän tai vähemmän merkittävät poliitikot. Tiedustelua kohdennettiin myös USA:n omiin kansalaisiin.

Myönnettäessä viranomaisille, erityisesti sotilaille, ylimääräisiä tiedusteluvaltuuksia, tulisi varmistaa sekä laisäädännöllä että fyysisellä valvonnalla vähintäänkin se, että valvonta pysyy sille osoitettujen lakeihin perustuvien raamien sisällä.

NSA:n suorittama valvonta oli lähtenyt ns. lapasesta jo vuosia ennen kuin Snowden pääsi edes jyvälle tapahtumista.

Pohdittaessa sotilastiedustelulainsäädäntöä, varsinkin kiireisessä käsittelyssä, tulee muistaa, että niin kauan kuin tiedustelua tekevät ihmiset, tiedusteluun liittyy merkittäviä väärinkäytöksen riskejä. koneellistettuna riski kasvaa expotentiaalisesti.

Summa summarum, vähissä ovat olleet ne terroriteot tai rikokset, jotka on estetty massiivisella kansalaisiin kohdistuneella laittomalla tiedustelulla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Summa summarum, vähissä ovat olleet ne terroriteot tai rikokset, jotka on estetty massiivisella kansalaisiin kohdistuneella laittomalla tiedustelulla."

Eikö tämä johdu juurikin siitä, että tietyn tyyppinen tiedustelu on laitonta, eikä siitä saatua tietoa voida sen vuoksi jakaa yhteistyökumppaneille? Jos tiedustelu olisi laillista ja se tieto jaettaisiin viranomaisten kesken, niin pahiksia olisi helpompi saada kiinni.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

On olemassa yksi ihan keskeinen syy, miksi tietyn tyyppinen tiedustelu on laitonta ja laittomasti hankitun materiaalin käyttäminen oikeudessa on kiellettyä.

Tietyn tyyppinen tiedustelu härskeimmillään rikkoo erilaisia salassapito-oikeuksia, kuten esim. rippisalaisuuden, asianajajien salassapitovelvoitteen, lääkärien vaitiolovelvollisuuden ja jopa lehdistön lähdesuojan.

Ne ovat kaikki murrettavissa laittomasti, jos asioita hoidetaan tietoteknisin laittein.

Toki HS:n toimittajan olisi kannattanut suojata kiintolevynsä tiedot mielummin 256-bittisellä salauksella kuin vasaralla. Vasaroitukin kiintolevy antaa ilmi salaisuutensa, joskin se maksaa aikaa, rahaa ja paljon tupakkia.

Haluaako Kangasluoma elää yhteiskunnassa, jossa nämä lailla suojatut oikeudet olisivat jonkin tiedustelutahon murrettavissa laillisesti silloin kun musta niin tuntuu periaatteella?

Sekä teollisuus että terrorismi ovat oivaltaneet sen, että kaikkea tiedonvaihtoa ei kannata suorittaa elektronisten laitteiden kautta.

USA ei piittaa laillisuudesta tietoa hankkiessaan, koska vielä vähemmän se piittaa lainsäädännöstä havaitsemiaan ongelmia poistaessaan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Haluaako Kangasluoma elää yhteiskunnassa, jossa nämä lailla suojatut oikeudet olisivat jonkin tiedustelutahon murrettavissa laillisesti silloin kun musta niin tuntuu periaatteella?"

En.

Pointtini oli se, että laittoman tiedustelutiedon syyttäminen siitä, ettei sillä voida estää terroritekoja tai rikoksia on hieman hankala, koska laittomia tiedustelutietoja ei haluta/voida jakaa tai käyttää oikeudessa. Jos niitä voitaisiin jakaa niin ne todennäköisesti estäisivät enemmän rikoksia ja terroritekoja.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti, että minä haluan nykyisin laittomia keinoja laillisiksi.

"Toki HS:n toimittajan olisi kannattanut suojata kiintolevynsä tiedot mielummin 256-bittisellä salauksella kuin vasaralla. Vasaroitukin kiintolevy antaa ilmi salaisuutensa, joskin se maksaa aikaa, rahaa ja paljon tupakkia."

Juuri toissapäivänä F-Securen pojat todistivat, että kiintolevyn kryptaamisen voi kiertää helposti.
https://techcrunch.com/2018/09/12/security-flaw-in...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Suomi tulee saamaan oman PATRIOT Actinsa, kaikissa muissa EU-maissahan sellainen jo on. Tuo sana ”Patriot” ei viittaa mihinkään isänmaallisuuteen, vaan on lyhennys, joka muodostuu absurdin lain absurdin nimen loppuosan alkukirjaimista (the Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act — the USA PATRIOT Act.)

Suomessa ovat jo nyt tallennettuna myös kaikki Kangasluomankin käymät puhelinkeskustelut. Eria asiaon, kuka niihin pääsee käsiksi.

Kaupan kassoille on tulossa kasvojentunnistusjärjestelmä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Joku saattaa taasvaihteeksi syyttää Baby-Bushia tästäkin, ja selittää, kuinka hyväksi kaikki muuttui Obaman aikana. No, ei muuttunut.

”In 2014, President Obama proposed ending the phone records program, but he argued that Congress must first provide the NSA with expanded authority to efficiently obtain calling records from phone companies when they are needed.”

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Mistä tiedät että laittoman viranomaistoiminnan tulos rikosten estäjänä on vähäinen? Ei kai viranomainen niin hölmö ole että ilmoittelee mediassa estäneensä rikoksia laittomin keinoin?

Snowden voi huoletta juhlia saavutustaan jos katsoo onnistuneensa hyvin elämässään. Itse harvoin sytytän kynttilää potentiaalisille maanpettureille. Jos hän katsoo toimineensa oikein, hän voinee mittauttaa toimintansa laillisuuden toimivaltaisessa tuomioistuimessa. Joku hölmömpi olisi laittomuuksia havaitessaan voinut kääntyä asiassa suoraan viranomaisen puoleen.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Näyttivät televisiossa Bombayn hotellivaltaajan seikkailut ennen Bombayn tapahtumaa.
Uskomatonta ettei valvonta löytänyt häntä.
Valvonta siis toimii teoriassa mutta tapahtumia on liikaa, Merkel oli niitä helpompia kohteita kun nimi oli tiedossa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

FRA Ruotsissa käyttää amerikkalaisten vakoiluohjelmaa ja Snowdenin paljastuksen mukaan ruotsalaiset ylittivät oman lainsäädäntönsä.
FRA ja politikot vähättelivät kysyttäessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset