Miksi puolustusvoimat eivät päivitä koulutustaan nykyaikaan?

Viime aikoina on ollut paljon porua palveluksensa keskeyttäneistä, joiden määrä ei tunnu vähenevän edellisvuosista.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/armeijan-keskeyttaneet-kertovat-kuin-huonosti-jarjestetyt-festarit/

Kyseinen artikkeli on vuodelta 2009. Itse kävin armeijan yli 20 vuotta aiemmin. Vaikuttaisi siltä, että mikään ei ole muuttunut vuosien saatossa, eikä lie muuttunut vieläkään.

Muu maailma elää jo 2000-lukua, mutta mutta armeija ei. Samaa vanhaa sulkeista, vaikka elämme vuotta 2018.

Palvelusaikoja on porrastettu, mutta silti jokaisen palvelusaikaan mahtuu tyhjäkäyntiä vasymykseen saakka. Alokasaika juostaan kaula putkella, mutta gonavaiheessa lähinnä maataan punkalla päivät pitkät.

Erään blogin kommenteissa viitattiin siihen, että nuoria miehiä eivät sotaleikit edes kiinnosta.

Asiahan on juuri päin vastoin.

Tuhannet varusmiesikää lähestyvät nuoret "sotivat" virtuaalimaailmassa päivittäin PC ja konsolimaailmassa sekä käyvät paintball ja kuula-asesotia reaalimaailmassa. Teini-ikäiset oppivat ARMA-sarjan sotavideopeleista enemmän yksittäisen taistelijan taktiikkaa ja joukkojen mikrotason yhteistoimintaa kuin maasotakoulussa konsanaan.

Sen sijaan fyysinen armeija ei kiinnosta, koska siellä ei ole kivaa ja touhu on pääasiassa passiivista. Vuodessa ammutaan ehkä sata kovaa ja pääasiassa maataan punkassa tai metsässä.

Armeijan pitäisi uudistua ja tulla tähän aikaan mukaan. On toki hienoja asejärjestelmiä, tekniikkaa, pimeätähtäimiä jne. mutta niitä ei riitä kuin erikoistehtäviin koulutettaville.

Jonninjoutavan sulkeisen sijaan armeijassa tulisi järjestää esim. seinä tai kalliokiipeilyä, melontaa tai mitä tahansa sotilaallista kuntoa kohottavaa, joka ei ole pesäpalloa. Ammuntaa eri aseilla tulisi olla vähintään kerran viikossa ja kaikille varusmiehille tulisi järjestää mahdollisuus kokeilla kaikkea sitä, mitä peleistäkin löytyy; pistooleista raskaisiin konekivääreihin, tankkeihin ja tykkeihin. Niillä kaikilla pitää päästä ampumaan ja paljon. 

Myös itsepuolustuskoulukseen voitaisiin panostaa edes hippusen verran. Eikä mitään painia, vaan filippiiniläisiä taistelulajeja puukoin, kepein ja vesurein. Ne ovat tuttuja suomalaisillekin, joskaan eivät niinkään tappoaseina.

Armeijan ongelma on se, että se kykenee passivoimaan jopa aktiivisimmat sen sijaan että aktivoisi passiivisimmat.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu