Uusimista uusimisen ilosta?

Poliisi aikoo vaihtaa lähes koko käytettävissä olevan asearsenaalinsa.

https://yle.fi/uutiset/3-10435545

Uutista voi kuvitella aprillipilaksi, varsinkin kun virka-aseita on äskettäin uusittu kiivaaseen tahtiin Glock-pistoolien vaihtuessa Walthereiksi, eivätkä ns. partiokivääritkään ole taatusti lähelläkään käyttöikänsä loppukaarta. Päinvastoin, niitä ei ole kunnolla edes sisäänammuttu. Poliisien vuotuisella harjoittelumäärällä nykyiset sivuaseet ovat käytännössä ikuisia. Sama koskee myös nykyisiä tukiaseita.

Aseiden vaihtaminen koko poliisikunnalle, eli rapialle 7000 miehelle ja naiselle ei ole halpaa lystiä. Vaikka ne saataisiin tehtaan omakustannushintaan, kyseessä olisi miljoonien investointi.

Näkisin investoinnin olevan täysin turhan, koska uusilla aseilla ei saavuteta mitään toiminnallista lisäarvoa. Poliisin aseisiin ei saa kiinnittää härpäkkeitä, jota näemme amerikkalaisissa sotaelokuvissa, kuten kranaatinheittimiä, pistimiä tai lasertähtäimiä tms. Mihin siis tarvitaan picatinny-kiskoja? Optiset tähtäinlaitteet näkyvät tarttuvan hyvin nykykalustoonkin.

Aseiden tekninen kehitys ei ole edennyt samaa tahtia tietokoneiden tai vaikkapa autotekniikan kanssa. Kymmenen tai kaksikymmentä vuotta vanha Glock ei ole vanhentunut, vaikka samanikäinen auto olisikin jo loppuun ajettu. 

Pikainen uusiminen voisi olla aiheellista, jos maailmalla siirryttäisiin runsain mitoin vaikkapa laser-aseisiin. Mutta silloinkaan se ei olisi välttämätöntä, koska "nikkelimyrkytys" olisi edelleen pirun vaarallinen tauti. 

"Tekniset ominaisuudet ovat vähän erilaiset, joten sarjatulelle laitto käy vähän helpommin, sanoo poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Alanen."

Alasen perustelut eivät kestä päivänvaloa, koska H&K MP5 on muutettavissa kertatulikarbiinista sarjatulipyssyksi vain kahva erilaiseksi vaihtamalla. Vaihdin ja sulkuvarmistin löytyvät Scorpionistakin, eikä vaihtimen käyttö voi olla liian helppoa ihan puhtaasti turvallisuussyistä.

Poliisin käytössä sarjatuli on muutoinkin kuriositeetti. Jokainen laukaus on oltava perusteltavissa eikä lyhyelläkään sarjalla pysäytetty rikoksentekijä paranna poliisin julkisuuskuvaa sen enempää kuin uutiset seulaksi ammutuista epäillyistä Yhdysvalloissa.

Nyrkkisääntö on se, että mitä järeämpää ja tulivoimaisempaa aseistusta hankitaan, sen pahempaa jälkeä sillä saadaan aikaan.

Poliisi pärjäisi (tahallaan väärinymmärtäjät HUOM!) teoriassa jopa vanhoilla Parabellumeilla sekä Suomi-konepistooleilla. Poliisin arkiset tehtävät hoituisivat hyvin myös vanhalla raudalla.

Teknisesti nykyaika ei ole tuonut juurikaan muuta uutta kuin enemmän patruunoita. Jokaisen aseen tekniikka on jo reilut sata vuotta sitten keksittyä.

Poliisilla olisi muitakin rahareikiä kuin uusien aseiden hankkiminen. Kysymys kuuluukin, että mitä poliisi jättää hankkimatta, kun miljoonia upotetaan tarpeettomiin asehankintoihin?

Suuressa kuvassa unohtuu, että poliisi on muutakin kuin sinisissä haalareissa näkyvä virkamies. 

Jos asehankintarahat käytettäisiin vaikkapa uusien poliisien rekrytoimiseen, saattaisivat rikoksetkin alkaa selviämään.

Sen kuitenkin allekirjoitan, että tarkkuus voittaa tulivoiman. Mitä ikinä hankitaankin, niin mieluusti tarkin ja luotettavin ase, mitä markkinoilta löytyy. Silläkin uhalla että ns. douple tapin ampuminen hidastuisi.

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu