kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Uusimista uusimisen ilosta?

Poliisi aikoo vaihtaa lähes koko käytettävissä olevan asearsenaalinsa.

https://yle.fi/uutiset/3-10435545

Uutista voi kuvitella aprillipilaksi, varsinkin kun virka-aseita on äskettäin uusittu kiivaaseen tahtiin Glock-pistoolien vaihtuessa Walthereiksi, eivätkä ns. partiokivääritkään ole taatusti lähelläkään käyttöikänsä loppukaarta. Päinvastoin, niitä ei ole kunnolla edes sisäänammuttu. Poliisien vuotuisella harjoittelumäärällä nykyiset sivuaseet ovat käytännössä ikuisia. Sama koskee myös nykyisiä tukiaseita.

Aseiden vaihtaminen koko poliisikunnalle, eli rapialle 7000 miehelle ja naiselle ei ole halpaa lystiä. Vaikka ne saataisiin tehtaan omakustannushintaan, kyseessä olisi miljoonien investointi.

Näkisin investoinnin olevan täysin turhan, koska uusilla aseilla ei saavuteta mitään toiminnallista lisäarvoa. Poliisin aseisiin ei saa kiinnittää härpäkkeitä, jota näemme amerikkalaisissa sotaelokuvissa, kuten kranaatinheittimiä, pistimiä tai lasertähtäimiä tms. Mihin siis tarvitaan picatinny-kiskoja? Optiset tähtäinlaitteet näkyvät tarttuvan hyvin nykykalustoonkin.

Aseiden tekninen kehitys ei ole edennyt samaa tahtia tietokoneiden tai vaikkapa autotekniikan kanssa. Kymmenen tai kaksikymmentä vuotta vanha Glock ei ole vanhentunut, vaikka samanikäinen auto olisikin jo loppuun ajettu. 

Pikainen uusiminen voisi olla aiheellista, jos maailmalla siirryttäisiin runsain mitoin vaikkapa laser-aseisiin. Mutta silloinkaan se ei olisi välttämätöntä, koska "nikkelimyrkytys" olisi edelleen pirun vaarallinen tauti. 

"Tekniset ominaisuudet ovat vähän erilaiset, joten sarjatulelle laitto käy vähän helpommin, sanoo poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Alanen."

Alasen perustelut eivät kestä päivänvaloa, koska H&K MP5 on muutettavissa kertatulikarbiinista sarjatulipyssyksi vain kahva erilaiseksi vaihtamalla. Vaihdin ja sulkuvarmistin löytyvät Scorpionistakin, eikä vaihtimen käyttö voi olla liian helppoa ihan puhtaasti turvallisuussyistä.

Poliisin käytössä sarjatuli on muutoinkin kuriositeetti. Jokainen laukaus on oltava perusteltavissa eikä lyhyelläkään sarjalla pysäytetty rikoksentekijä paranna poliisin julkisuuskuvaa sen enempää kuin uutiset seulaksi ammutuista epäillyistä Yhdysvalloissa.

Nyrkkisääntö on se, että mitä järeämpää ja tulivoimaisempaa aseistusta hankitaan, sen pahempaa jälkeä sillä saadaan aikaan.

Poliisi pärjäisi (tahallaan väärinymmärtäjät HUOM!) teoriassa jopa vanhoilla Parabellumeilla sekä Suomi-konepistooleilla. Poliisin arkiset tehtävät hoituisivat hyvin myös vanhalla raudalla.

Teknisesti nykyaika ei ole tuonut juurikaan muuta uutta kuin enemmän patruunoita. Jokaisen aseen tekniikka on jo reilut sata vuotta sitten keksittyä.

Poliisilla olisi muitakin rahareikiä kuin uusien aseiden hankkiminen. Kysymys kuuluukin, että mitä poliisi jättää hankkimatta, kun miljoonia upotetaan tarpeettomiin asehankintoihin?

Suuressa kuvassa unohtuu, että poliisi on muutakin kuin sinisissä haalareissa näkyvä virkamies. 

Jos asehankintarahat käytettäisiin vaikkapa uusien poliisien rekrytoimiseen, saattaisivat rikoksetkin alkaa selviämään.

Sen kuitenkin allekirjoitan, että tarkkuus voittaa tulivoiman. Mitä ikinä hankitaankin, niin mieluusti tarkin ja luotettavin ase, mitä markkinoilta löytyy. Silläkin uhalla että ns. douple tapin ampuminen hidastuisi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Älähän ole nyt niin varma etteikö poliisin työssä tulla tarvitsemaan konetuliaseita picatinny-kiskoineen. Sellaista värinää on ilmassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tulevaisuuden kriisit vaatinevat poliisiltakin joustavuutta. Voi tulla tilanteita, joissa tavallisen poliisimiehen on ryhdyttävä taistelemaan kaupunkijääkärin tavoin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Nyrkkisääntö on se, että mitä järeämpää ja tulivoimaisempaa aseistusta hankitaan, sen pahempaa jälkeä sillä saadaan aikaan.

Poliisi pärjäisi (tahallaan väärinymmärtäjät HUOM!) teoriassa jopa vanhoilla Parabellumeilla sekä Suomi-konepistooleilla. Poliisin arkiset tehtävät hoituisivat hyvin myös vanhalla raudalla.

ooo

Tuota on helppo uskoa.
Monet yhteiskunnan ongelmat johtuvat siitä, että on liikaa rahaa.

¨¨¨¨

Ihan maallikkona vois arvioida, että poliisin virka- aseella ei työtehtävissä montaa laukausta vuodessa ammuta.
Nekin vanhenevat vain siksi, että markkinamies myy uusia.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Samaa ihmettelen uutsen kuultuani. Tuskin ovat polliisin aseet käyttöikänsä päässä eli perusteet uusille aseille ovat jotkin muut. Luultavasti vain uuden viehätys.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Retroon sonnustautuneet Suomi-konepistoolipoliisit olisivat tervetullutta vaihtelua katukuvaan. Aina silloin tällöin voitaisiin järjestää "Poliisi goes retro" - kampanjoita.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kun kansalaisilta viedään jatkuvasti aseenkantolupia pienimmästäkin syystä ja aseet kansalaisten hallussa vähenevät, niin eikö sama tulisi tehdä poliisillekin?

Historian valossa voidaan nähdä, ketkä ne kaikista vaarallisimmat kansalaisten uhkaajat ovat, ne ovat valtiot ja suuntaus, että kansalaisilta viedään aseet ja valtio aseistautuu koko ajan enemmän, on todella vaarallinen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Juha-pekka, jos olisit kuunnellut uutisen tarkemmin, niin tietäisit että uusia aseita hankitaan sitä mukaa, kun vanhat kaipaavat uusimista tai saavuttavat käyttöikänsä lopun.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Milloin kuvittelet poliisin aseiden saavuttavan käyttöikänsä lopun?

Monilla keräilijöillä on kokoelmissaan Mauser C96 puoliautomaattipistooleja, jotka ovat valmistuneet 1800-luvun lopulla tai 1900-luvun alkuvuosina, eivätkä edes ne ole vielä loppuun ammuttuja.

Poliisilla oli vielä 80-luvulla käytössä FN 1910 pistooleja, joskin niitä korvattiin jo tuolloin vilkkaasti revolverein.

Aseet eivät ole kuten elektroniikka, autot tai hävittäjäkoneet.

Aseet eivät käytännössä vanhene. Ne kuluvat, mutta käytännössä ainoa enemmän kuluva osa on piippu, jonka voi vaihtaa melkein mihin tahansa ampumalaitteeseen.

Nyt tapahtuva aseiden uudistus tarkoittaa ainoastaan aseiden ulkonäöksellistä uudistamista, eli aseet näyttävät modernimmilta ts. muovisemmilta. Aseiden toiminta tai toimintatapa eikä edes tehokkuus juurikaan muutu valmistajaa vaihtamalla.

"uusia aseita hankitaan sitä mukaa"

Tuo on kallein mahdollinen tapa ostaa tehtailta aseita.

Valtio ostaa aseita aina vähintään satoja kerrallaan, ei yhtä kappaletta aina tarvittaessa.

Aseiden näin pikainen uusimisprosessi on yhtä tarpeellinen kuin Himasen raportti.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Hyvä piippu oikein hoidettuna kestänee 8000-10000 laukausta, ennen kuin alkaa tulla haitallisia vaikutuksia tarkkuuteen. Piipun vaihtamalla aseesta tulee taas käytännössä uudenveroinen. Toisin sanoen ampumalla ei noita aseita ole loppuun kulutettu.
Uudistamispaineet tulevat todennäköisesti jostain muualta. En ole ihan varma haluanko tietää, että mistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset