kosonenjuhapekka Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea

Hylsyt eivät enää lennä

Tänään tuli tieto sotaveteraani, sotakamreeri Reino Lehväslaihon kuolemasta.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/de2e59cf-d99c-4ca1-8337-4f2937de0e78

Lehväslaiho ehti saavuttaa kunniotettavan iän huolimatta vakavasta haavoittumisestaan Tali-Ihantalan taisteluissa 1944.

Lehväslaiho oli tuottelias kirjailija ja hänen mieliaiheensa olivat suomalaiset kaukopartiomiehet, vaikka Lehväslaihon oma sotatie kuljettiin pääosin telaketjuin. Lehväslaihon romaaneista suurin osa on fiktiivisiä, mutta mm. panssarisodasta kertova Sotkalla sodassa (2002) perustuu Lehväslaihon omiin kokemuksiin panssarisodasta.

Lehväslaihon oma haavoittuminen on kuvattu Åke Lindmanin elokuvassa Tali-Ihantala, jossa Lehväslaiho taistelee vaunun ampujana sotasaaliiksi saadulla T-34 vaunulla Portinhoikan taistelussa.

Lehväslaiho oli eittämättä osa suomalaisen kirjallisuuden historiaa ja hänen kirjojaan löytyy suomalaiskodista jos toisestakin. Lehväslaihon tarinankerronta oli sujuvaa ja lennokasta ja hylsyjä kertyi kirjoissa välillä jopa enemmän kuin mitä suomalainen sissi pystyi tosiasiassa mukanaan kuljettamaan. Pienistä kirjallisista vapauksista huolimatta tarinat olivat kuitenkin hyvin realistisia. Niissä näkyi itsekin sotaa käyneen miehen kädenjälki.

Rumpulipas tyhjeni, mutta tarinat jäävät elämään.

Muurmannin rataa ei enää miinoiteta.

RIP Reino Lehväslaiho

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuottelias kaveri ja suosittuja kirjoja kirjoitti. Nykyään eivät ole enään juurikaan kysyttyjä.

Joka tapauksessa ansiokas mies kaikin puolin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Remes salanimellä kirjoitettu Rintamalotat on kuulemma keräilytavaraa.
Pitääkö paikkansa?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kysynnästä en tiedä, mutta Veikko Remes (pseud.) Rintamalotat -teosta on verkossa ainakin tarjolla, toistakymmentä nidettä näytti päivän saldo.

Kiitos hienosta muistokirjoituksesta. Nuorempana sotakamreeri kuului isänpäivän tienooseen kuin orava oksalle. RIP

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu eka painos, mutta senkin hinta on ollut laskemaan päin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Moni ei muista, että kaikkein nuorimmat sotaveteraanit täyttävät tänä vuonna jo 92 vuotta. Ja sitä ikäluokkaa (vuosi 1927) ei todellakaan ollut sodassa paljon. Käytännössä ikäluokka 1925 (eli isäni ikäiset) olivat viimeisiä, jotka laajamittaisemmin lähetettiin sotaan. He ovat tänä vuonna 94-vuotiaita.

Siitä voi jokainen päätellä, että ei mene kauaakaan, kun viimeinen sotaveteraani kuolee ja siitä otsikoidaan lehdessä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Suositussa online monipelissä World of Tanksissa, jossa kaksi joukkuetta noin 15 pelaaja kummassakin taistelevat eri panssarivaunuissa, rynnäkkötykeissä, panssariautoilla ja telatykeillä toisiaan vastaan, on muistettu Lehväslaihoa. Jos suoridut paremmin kuin keskivertopelaaja ja autat joukkueesi voittoon saat mitaleja eri suorituksista.

Lehväslaiho´s medal
Awarded to players in medium tanks who destroy two enemy tanks or tank destroyers in one battle. The enemy vehicles must be at least one tier higher than the player's medium tank. Can be obtained in Random Battles only.

Reino Lehväslaiho was a Finnish tank ace who destroyed seven tanks and tank destroyers.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuijottelin muutama päivä sitten hajamielisenä tuvan kirjahyllyä, ja mielessäni käväisi kirjailija Lehväslaiho, jonka tuotanto haukkaisi hyvinkin metrin hyllytilaa. Juuri häneltä kokoelmassani ei kuitenkaan ole yhtään teosta, koska sentyyppinen lukemisto ei kuulunut äitini talonpoikaisen suvun eikä isäni aikoinaan kasvattaneen porvarisperheenkään kirjastoon. Lauttamuksen kirja SS-vapaaehtoisista (Vieraan kypärän alla) löytyy, eikä ihme; sen verran läheltä aihe liippaa.

Paavo Rintalaa on muutaman kirjan verran. Hänen teostensa nimiä onkin kiinnostavaa verrata Lehväslaihon runsaan tuotannon otsikoihin.

Lehväslaiho: Sissit, Syvärin sissit, Sissivääpeli, Sissikapteeni, Uhtuan sissit, Maaselän sissit, Kolttasissit, Seesjärven sissit, Kontion sissit.

Rintala: Sissiluutnantti. Tämän kirjan pohjalta on tehty elokuva Sissit. Hykerryttävää knoppitietoa mihin tahansa visailuun!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Lehväslaihon kirjoista yhdeksän löytyy Elisa-kirjasta äänikirjoina. Erittäin hyvää kuunneltavaa autoreissulla, esimerkiksi sillä järjenvievän tylsällä pätkällä Oulusta Lahteen. Maneerit eivät niin haittaa kuunnellessa. Paperilta luen parempaa.

Panssarisotaa on kyllä alansa valio.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset